Katarina Pavliša: Svakodnevne navike koje će vam donijeti unutarnji balans

by | 13 rujna, 2020

Pod stresom ste od užurbanog načina života? Žurite na posao, probijate se kroz gužvu, odrađujete hrpe mailova, poziva, sastanka, zadataka i onda vas još dočeka brdo privatnih obveza koje ne stižete obaviti. Kako uza sve to ostati u balansu?

Budući da naš osjećaj za balans dolazi iznutra, mi možemo utjecati na to u kojoj mjeri će nas neki vanjski događaji poljuljati. Sposobnost da zadržimo jasan, stabilan um, čak i kad smo suočeni s poteškoćama ili nedaćama, možemo razvijati. Baš kao i kod razvoja snage mišića, potrebno je uložiti trud i razviti svakodnevne navike kojima ćemo ojačati tu sposobnost.

Koliko duboko dišete?
Navikli smo na kratke, plitke udisaje koji mogu ispuniti naša pluća no ne i utrobu, a upravo su oni povezani sa stresom. Kod dubokog udisaja, zrak potpuno ispunjava naša pluća i utrobu – donji dio trbuha se diže. Zanimljivo je da za mnoge duboko disanje izgleda neprirodno. Jedan od mogućih, zanimljivih razloga jest pojam lijepog tijela u našoj kulturi gdje se ravan trbuh smatra atraktivnim pa i žene i muškarci imaju tendenciju držati stisnute trbušne mišiće. To ometa duboko disanje i plitko postaje normalno, a ono je povezano s povećanjem napetosti i tjeskobe. Također, kod plitkog disanja često niti najniži dio pluća ne dobiva dovoljno kisika pa se možemo osjećati kao da smo bez daha i zabrinuti. Disanje iz trbuha potiče punu izmjenu kisika te zbog toga stabilizira rad srca i krvni tlak, stoga je korisno uvesti naviku svjesnog disanja. Već samo to da posvetite minutu-dvije svjesnim dubokim udisajima i izdisajima može vas značajno vratiti u ravnotežu.

Uživate li u tišini?
Većina ljudi naviknuta je na užurbanost života te boravak u tišini može biti pravi izazov. Možda se i vi osjećate neudobno kad ste sami i u tišini jer je um navikao baviti se bukom, ljudima i događajima te vam teško pada baviti se sobom samima. Međutim, to troši golemu količinu energije, a boravak u tišini može vam pomoći u balansiranju uma i tijela. Dovoljno je dnevno 10-20 minuta odvojiti za meditaciju, antistresne vježbe ili tihu šetnju, i uz redovitu vježbu vrlo brzo ćete iskusiti sve koristi tog mira i opuštanja.

Smijete li se svaki dan?
Smijeh je odličan način oslobađanja od stresa i u trenu stvara osjećaj sreće u našem mozgu. Nazovite prijatelja koji će vas nasmijati, pogledajte neku komediju ili se dobro zabavite s kolegama na pauzi za ručak. Unesite barem malo smijeha u svaki dan jer vas to može održati zdravim kad se budete našli u emocionalno teškim situacijama.

Uživate li u laganim jutrima?
Postoji nešto u jutrima koja nas ispunjavaju nadom za nove početke. Kad se probudimo, bilo bi dobro oduprijeti se porivu posezanja za mobitelom i provjeravanju e-pošte jer se zbog toga možemo nepotrebno osjećati preopterećeno i prije nego što je dan započeo. Bez obzira na to jeste li „jutarnji tip“ osobe ili niste, isplati se ustati malo ranije i polako uživati u svojim jutarnjim ritualima, bilo da se radi o tuširanju, ispijanju šalice kave, meditaciji ili trčanju. Osjećat ćete se puno smirenije, produktivnije i “prisutnije” tijekom cijelog dana.

Reducirate li digitalnu smetnju?
Živimo u digitalnom svijetu u kojem smo preplavljeni nepreglednom količinom sadržaja svake sekunde i to utječe na naše mentalno stanje. Važno je selektirati ono što pratimo i pritisnuti unfollow gumb za sve one koji nas bombardiraju negativnošću i nemaju ništa korisno za naš život. Za početak, odvojite samo nekoliko minuta i filtrirajte vrstu sadržaja na koju trošite svoju pažnju. Iznenadit ćete se koliki teret ste skinuli sa sebe i vrlo brzo ćete osjećati veći priljev energije.

Spavate li dovoljno?
Ne postoji količina kofeina koja može zamijeniti kvalitetan san. Iako nam se ponekad učini da nije tako strašno propustimo li nekoliko sati odmora, svi smo iskusili taj osjećaj umora i razdražljivosti kad smo manje spavali. Bez sedam-osam sati kvalitetnog sna puno brže se mentalno iscrpimo te nas tada i najmanje sitnice mogu izbaciti iz takta, a često preuveličavamo stvari i imamo osjećaj da nam je život u neredu. Slušajte svoje tijelo kad vam poručuje da je umorno i treba odmor te planirajte dovoljno vremena za miran san.

Piše: Katarina Pavliša, certificirani mental coach i NLP trenerica, quantumzona.com

Foto: Pexels