Osjećate da gubite sate i sate ispred ekrana? Isprobajte ovih pet savjeta

by | 23 veljače, 2024
digitalni detoks

Jeste li se ikad osjećali kao da vrijeme koje provodite na telefonu nije pod vašom kontrolom? Evo kako to promijeniti.

Kyle Taylor, autor knjige “The Little Black Book Of Social Media” kaže za Stylist.co.uk: “Sve je teže držati tehnologiju i digitalni svijet podalje od sve više i više aspekata naših života. Društveni mediji više se ne doživljavaju kao opcija, već kao potreba. Od održavanja kontakta s prijateljima do upravljanja malim poduzećima i otkrivanja nove glazbe, društveni mediji sve više mogu izgledati kao produžetak našeg izvanmrežnog postojanja, a ne kao posve odvojeni prostor. Važnije je nego ikad praktično razmišljati o tome kako možemo zadržati kontrolu nad svojim digitalnim životom i učinkovito upravljati vremenom ispred ekrana.

U današnjem digitalnom dobu, provođenje vremena pred ekranom i mobitelom postalo je neizbježno. Bilo da ste na poslu, kod kuće ili čak u slobodno vrijeme, često smo svi zarobljeni u beskonačnom vrtlogu informacija i distrakcija.

No, kako biste održali ravnotežu i povratili kontrolu nad svojim vremenom, važno je usvojiti strategije koje omogućavaju da budete svjesniji svog digitalnog angažmana.

Kako učinkovito upravljati vremenom koje provodite ispred ekrana?

Postavite granice

Postavljanje jasnih granica ključno je za upravljanje vremenom pred ekranom. Odredite određena vremenska razdoblja tijekom kojih ćete aktivno koristiti svoj mobitel ili računalo, a izvan tih vremena posvetite se drugim aktivnostima poput čitanja, vježbanja ili druženja s obitelji i prijateljima.

Prilagodite obavijesti

Isključite nepotrebne obavijesti i smanjite broj upozorenja koje primate na mobitelu. To će vam pomoći da se fokusirate na ono što je važno u određenom trenutku i smanjite distrakcije koje mogu ometati vašu produktivnost i koncentraciju.

“Većina telefona dolazi s alatima za osnaživanje koji vam omogućuju postavljanje vremenskih ograničenja za različite aplikacije. Pokušajte s njima i s planom da svaki tjedan smanjite vrijeme za nekoliko minuta. To će pomoći da se izbjegne hipnotizirajući učinak beskonačnog listanja koji se može dogoditi kada je odjednom prošao sat vremena, a vi nemate pojma gdje je vrijeme nestalo”, kaže stručnjak.

Prakticirajte digitalni detoks

Redovito odvajajte vrijeme za digitalni detoks da biste se oslobodili ovisnosti o tehnologiji. To može uključivati ​​vježbe disanja, meditaciju ili jednostavno šetnju u prirodi bez mobitela. Dopustite svom umu da se odmori od stalne stimulacije digitalnih uređaja.

upravljanje vremenom na ekranu

Postavite ciljeve

Postavljanje ciljeva za svoje vrijeme pred ekranom može vam pomoći da ga koristite na produktivan način. Odredite što želite postići tijekom svake sesije korištenja tehnologije i usredotočite se na aktivnosti koje vam pomažu da postignete te ciljeve.

Također možete pokušati smanjiti ukupni broj platformi koje koristite. Započnite izbacivanjem ili smanjenjem uporabe jedne po jedne platforme.

Pronađite alternativne aktivnosti

Umjesto pasivnog provođenja vremena pred ekranom, potražite alternativne aktivnosti koje vas ispunjavaju i potiču kreativnost. To može uključivati ​​hobi poput slikanja, sviranja glazbenog instrumenta ili čak sudjelovanje u volonterskim aktivnostima u lokalnoj zajednici.

Pročitajte:  Što je digitalni otpad i zašto bi vas to trebalo zanimati? 

Foto: stockfour iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels