Digitalni detoks za samo ovoliko minuta dnevno može značajno poboljšati vaše zdravlje

by | 30 kolovoza, 2023
savjeti za početnike u trčanju

Ako vam se potpuna digitalna detoksikacija ne čini kao realna opcija, ne brinite se: čak i malo smanjenje upotrebe društvenih medija može pozitivno utjecati na vaše stanje uma.

Svi su vrlo svjesni negativnih učinaka predugog gledanja istaknutih fotografija i videa iz tuđih savršenih života, ali to ne olakšava odvikavanje od te navike – dijelom zahvaljujući načinu na koji su platforme društvenih medija dizajnirane i zašto one u ljudima izazivaju dopaminsko raspoloženje.

No prema studiji objavljenoj u Journal of Technology In Behavioral Science, čak i mali napor da se smanji vrijeme koje provodite na društvenim platformama mogao bi imati pozitivan učinak na vaše mentalno zdravlje.

Istraživači sa Sveučilišta Swansea otkrili su da je smanjenje korištenja društvenih medija za samo 15 minuta dnevno bilo korisno za društveni život, mentalno zdravlje i vitalnost sudionika istraživanja.

Pročitajte: Ove jeseni napravite digitalni detoks u par lakih koraka 

digitalni detoks, smanjenje uporabe društvenih mreža

Kao dio svoje studije, regrutirali su 50 studenata sa šest sveučilišta diljem Ujedinjenog Kraljevstva, u dobi između 18 i 30 godina, koji su na svom telefonu koristili društvene mreže poput Instagrama, Snapchata, Facebooka ili Twittera.

“Sudionici su ispunili upitnike o svom zdravlju, imunološkoj funkciji, usamljenosti, snu, anksioznosti i depresiji”, rekli su autori studije, a zatim su nasumično raspoređeni u jednu od tri skupine.

Učenici iz prve skupine nastavili bi koristiti svoje pametne telefone kao i inače, dok bi oni iz druge smanjili njihovu uporabu za 15 minuta svaki dan.

Treća i posljednja skupina također je skratila svoje vrijeme na društvenim mrežama za četvrt sata i iskoristila to vrijeme za drugu aktivnost (poput čitanja ili vježbanja). Tri mjeseca kasnije sudionici su ponovno ispunjavali iste ankete.

Istraživači su otkrili da je došlo do “značajnog poboljšanja” u drugoj skupini u odnosu na sve gore navedene mjere dobrobiti u usporedbi s druge dvije skupine.

“Aktualni rezultati pokazali su da je tijekom tromjesečnog razdoblja skupina koja je smanjila društvene medije za 15 minuta dnevno izvijestila o manjoj ovisnosti o društvenim mrežama i poboljšanom općem zdravlju i funkcioniranju imunološkog sustava, kao i smanjenom osjećaju usamljenosti i depresije“, navode autori studije.

digitalni detoks, smanjenje uporabe društvenih mreža

Pročitajte: Znate li koje benefite ima zamjena od samo 30 minuta društvenih mreža za tjelovježbu? 

Foto: Pexels, Prostock-Studio iStock/Getty Images Plus via Getty Images