ŠTO MORATE ZNATI o prvoj mjesečnici nakon poroda

by | 14 siječnja, 2017

menstrualni-bolovi-490x306

Postoji teorija koja govori o tome da se mjesečnica nakon porođaja neće pojaviti za vrijeme dojenja, no životna praksa današnjih majki ne govori u prilog toj teoriji iako je prije možda bilo drukčije.

Danas se mjesečnice u prosjeku javljaju ranije, jer žene uporabom raznih hormonalnih preparata, induciranim porođajem, češćim kombiniranjem dojenja i bočice ili ranijim odbijanjem od prsa utječu na proces laktacije. Naravno, razdoblje bez mjesečnice potrajat će kod svake žene drukčije ovisno o individualnim osobitostima organizma, prehrani bebe te kontracepciji nakon porođaja.

Povratak menstrualnog ciklusa je snažno povezan s razinom hormona prolaktina u krvi koji, osim što osigurava proizvodnju mlijeka, sprječava ovulaciju.

Ritam mjesečnog dolaska vjerojatno se neće odmah uspostaviti. Najčešće je razmak između dvije mjesečnice u početku dulji (40 do 45 dana) ili pak nešto kraći (14 do 21 dan). Pravilni razmaci trebali bi se uspostaviti najkasnije za šest ciklusa.

Kod nekih žena se nakon porođaja povuku bolne mjesečnice koje često znaju biti uzrokovane nepravilnim položajem maternice. Ako je maternica pomaknuta unatrag, bol se može javiti zbog otežanog izlaženja krvi tijekom mjesečnice. Položaji organa i maternice se tijekom trudnoće promijene, pa se nakon porođaja maternica može vratiti na bolje mjesto, zbog čega bolovi nestaju.

Ponekad se povratak mjesečnog ciklusa ne dogodi kako to očekujemo. Možda ste prestali dojiti, a mjesečnica se uopće nije pojavila, ili je vrlo oskudna. Najčešće je takav razvoj događaja povezan s hiperprolaktinemijom, povišenom proizvodnjom prolaktina. Do tog poremećaja može doći kod pojačane funkcije hipofize, smanjene aktivnosti štitnjače ili dobroćudnog tumora hipofize.

Suvremena medicina može uspješno liječiti sve uzroke ovih poremećaja. Dijagnoza se postavlja na osnovi analize krvi u kojoj se mjere vrijednosti prolaktina i hormona štitnjače te pregleda tomografijom hipofize.

Vrlo rijedak uzrok poremećaja, koji se također javlja kao poremećaj u radu hipofize, jest hipopituitarizam.

Liječiti se ili pričekati?

Nakon porođaja, rad svih žlijezda s unutarnjim izlučivanjem, kao i drugih organa i sustava, postupno se vraća u normalu. To se počinje događati čim porodite posteljicu pa sve do šestog, najkasnije osmog mjeseca. Izuzetak od toga su prsa koja luče mlijeko, odnosno hormoni koji reguliraju dojenje, ovulaciju i mjesečnicu. Za njih je potrebno više vremena.

Ginekolozi zato odgađaju liječenje eventualnih poteškoća i bolesti do potpune uspostave ciklusa. Prava dijagnoza neće se moći postaviti dok se hormoni ne ustale. Kad jajnici ponovno počnu raditi i kada se hormoni vrate u ravnotežu, maternica će početi obnavljati svoj epitel i potpuno će ozdraviti.