Trudnički jelovnik najbolje je upotpuniti ovim zdravim receptom

by | 25 kolovoza, 2020

Mnoge žene imaju posebne želje i kombinacije namirnica i okusa tijekom trudnoće.

No dobra je stvar što je u posljednje vrijeme osnažila svijest o potrebi i važnosti zdrave, uravnotežene prehrane. Puno manjih obroka i puno tekućine jednostavna je formula koja će trdudnice održavati zdravima i u formi, a djeca će dobiti sve potrebne nutritivne vrijednosti koje su im potrebne za razvoj.

Ipak, ponekad je teško iskombinirati sve zdrave namirnice u mnogo različitih obroka tijekom devet mjeseci. Stoga smo pronašli zanimljiv prijedlog kojim možete obogatiti prehranu trudnica. Zavirite u zanimljiv recept i zadovoljite svoju želju za zdravim i ukusnim zalogajima.

Slatki krumpir i recept za ghee

Uzmite slatki krumpir i pretvorite ga u zdravu grickalicu.

Zagrijte pećnicu na 250 °C, dobro operite i osušite slatki krumpir i probodite kožu vilicom 5-6 puta. Slatki krumpir stavite na lim za pečenje i pecite 45 minuta. Kad vilica lako klizi kroz krumpir, znači da je gotovo, kako piše The Skinny Confidential.

Prednosti slatkog krumpira:

  • visok udio vlakana
  • sadrži vitamin A koji je dobar za kožu
  • nizak glikemijski indeks za energiju tijekom cijelog dana
  • bogat magnezijem koji može pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti

Ghee

Ghee obično preporučuju specijalisti za ayurvedu. Riječ je o jednoj od najboljih stvari koje možete staviti u svoje tijelo, posebno kada ste trudni. Razlika između ghee maslaca i običnog je u tome što ghee ima manje laktoze nego maslac. Ima i nešto drukčiji okus, ali se vrlo lako prilagodi i tako je ukusan na slatkom krumpiru.

Prednosti ghee maslaca:

  • bogat esencijalnim hranjivim tvarima i mineralima – vitamin A, E, K2
  • savršen za kuhanje
  • bogat izvor maslačne kiseline koja je neophodna za zdravlje probave
  • bogat omega kiselinama, može poboljšati raspoloženje i zdravlje mozga.
  • pomaže osnažiti metabolizam i opće zdravlje
  • puno željeza što je odlično za trudnoću
  • ima protuupalna svojstva.

Zatim ćete slatki krumpir nadopuniti sjemenkama šipka. Pokušajte ih zagrijati u mikrovalnoj, a zatim ih vilicom ubaciti u namirnice. Odlično se slažu s brojnim namirnicama, mineralnom vodom, na vrhu pizze, u zdjeli s voćem, ubacite ih smoothiese, povrh salate…

Prednosti sjemenki šipka:

  •  pune su antioksidanasa
  • sadrže puno vlakana
  • potiču dotok krvi u mozak
  • zdrav za vaš imunološki sustav
  • visok sadržaj vitamina B, C i K
  • može pomoći u prevenciji preeklampsije i drugih zdravstvenih problema u trudnoći.

Zatim, za krajnji dodir, dodajte cimet.

Prednosti cimeta:

  • pun antioksidanasa
  • ima protuupalna svojstva
  • snižava razinu šećera u krvi
  • pomaže u odolijevanju slatkišima

Ako biste htjeli ovo malo zasladiti, možete dodati čak i nekoliko kapi javorovog sirupa. Apsolutno je ukusno. Da bi ovo jelo postalo cjelovit obrok, probajte dodati kukuruz. Samo zdjela kukuruza sa začinjenim umakom.

IZVOR: NOVILIST.HR

Foto: Unsplash