Koje su pozitivne i negativne strane prisutnosti partnera na porodu?

by | 27 kolovoza, 2020

Iako bi neki muškarci svoje dijete rado primili u ruke čim se rodi i pomogli svojoj partnerici tijekom porođaja, postoje i oni koji tome ne žele prisustvovati. To otvara mnoga pitanja o prednostima i nedostacima njihove prisutnosti.

Baš kao i u svemu drugome, i u ovome postoje pozitivne i negativne strane.

Negativne strane:

1. Bol može postati intenzivnija

Oksitocin, poznat kao hormon ljubavi, potreban je za lakši i manje bolan porođaj. Zato je bolje da se muškarci koji nisu spremni, manje su informirani ili se plaše cijelog procesa drže podalje od rađaonice. Njihova tjeskoba može povećati napetost i čak može dovesti do situacije u kojoj se razina adrenalina majke povećava, a oksitocin smanjuje.

2. Osjećaj depresije

Postoje muškarci koji se nakon svjedočenja porođaju počinju osjećati nemoćno i beznadno. To se događa jer ne mogu puno pomoći, osoblje ih izbjegava i boje se za ženin život. Ti osjećaji obično nisu izraženi, ali ih mogu dugo pratiti. Simptomi depresije mogu uključivati ​​debljanje ili gubitak kilograma, glavobolju, umor ili čak potrebu za udaljavanjem od prijatelja i obitelji.

3. To može zakomplicirati vaš ljubavni život

Postoje neki muškarci koji baš nimalo nisu bili spremni na ono što ih čeka u rađaonici. Zato bi kod nekih parova mogao patiti ljubavni životi. Svjedočenje rađanju može umanjiti osjećaje koje par ima jedno prema drugome, pretvarajući njihov odnos u prijateljski.

4. Porođaj može trajati dulje

Kad majka prvi put primi dijete, ona se mora usredotočiti samo na njega. Kad prvi put pogleda djetetove oči, pomiriše ga i doživi kontakt kože na kožu, zaboravit će na sve što je okružuje. To također pomaže u bržem porođaju posteljice jer je ljubavni hormon neophodan i nakon porođaja. Ali ako je otac prisutan, mogao bi se dogoditi nalet adrenalina koji bi mogao smanjiti potrebnu razinu hormona.

5. Neke stvari koje muškarci rade mogle bi naživcirati žene

Čak i ako muškarci svojevoljno odluče da žele biti prisutni, radi svoje partnerice i djeteta, to i dalje može biti loša ideja. Osobito ako porođaj traje više od 12 sati. Neki od muškaraca počinju jesti u sobi, gledaju videozapise na svom telefonu, a neki čak i napuštaju prostoriju usred porođaja. Također, možda će se početi osjećati pospani zbog navale adrenalina dok su pokušavali na vrijeme doći u bolnicu.

Pozitivne strane:

1. Bit će prisutan tijekom prvih minuta bebinog života

Iako mnoge ne privlači gledati voljenu osobu u bolovima, činjenica da su bili uz nju, a potom i uz dijete, vrlo brzo sve pretvara u nezaboravan trenutak.

2. Može pomoći s dojenjem od samog početka

Bilo da to znači da vam partner može dodati čašu vode ili jastuk, pridržati novorođenče ili vas možda čak i lagano masirati, njegova pomoć u prvim trenucima dojenja može biti dragocjena.

3. Može vam pružiti emocionalnu i fizičku podršku

Budući očevi trebali bi biti pokraj partnerice tijekom porođaja jer im tako mogu pomoći da se osjećaju opušteno, pa čak i nasmijati ih. Novopečena će mama biti uspavana i iscrpljena, vjerojatno i pod lijekovima, ali kad je uz nju voljeni muškarac moći će se opustiti znajući da je dijete u dobrim rukama.

4. Tata će se lakše povezati s djetetom nakon porođaja

U novije vrijeme očevi su postali više uključeni u život svog djeteta. Prisutni su čak i tijekom čekanja rezultata testa trudnoće, pregleda, brojnih ultrazvuka, a mogu biti prisutni i na porođaju. Naravno, sudjelovanje očeva u njihovim životima također utječe na emocionalni i kognitivni razvoj djece.

5. Moći će donijeti brze i potrebne odluke ako rodilja nije u stanju

Iako većina porođaja prođe u najboljem redu, ponekad to nije slučaj. U tom slučaju možda ćete morati donijeti odluku koja nije bila u vašem planu i budući tata će biti tu da vam pomogne. Štoviše, postoje slučajevi u kojima je njihova prisutnost spasila živote partnerice i djeteta, kako navodi BrightSide.