Što je zapravo art terapija i kako nam može pomoći, otkriva nam psihologinja

by | 6 travnja, 2021
art terapija

Rijetko koga se odmalena uči da je psihoterapija jednako potrebna u životu kao hrana ili tjelovježba, ali s vremenom nekako dođemo do toga da sve više uviđamo kako radom na sebi postižemo velike rezultate.

Neovisno o tome jesmo li doživjeli određenu traumu koju treba liječiti ili jednostavno želimo voditi brigu o mentalnom zdravlju, postoje razne vrste psihoterapije koje nam u tome mogu pomoći. Čuli smo za kognitivno-bihevioralnu, geštalt, no art terapija je nešto novija u ovom svijetu, a u kombinaciji s prethodne dvije, funkcionira odlično. Sve o ovoj novoj, dubinskoj psihoterapiji otkrila nam je psihoterapeutkinja Ana Bozac.

Što je to zapravo art terapija i kako ona izgleda?
Art psihoterapija je dubinska psihoterapija bazirana na psihodinamskim, egzistencijalnim i humanističkim pravcima koja u svom radu koristi kreativne medije kao osnovni element komunikacije – likovno, tjelesno, glazbeno dramsko izražavanje kao sredstvo ekspresije emocija i misli, te razrješavanja psiholoških konflikata u trijadnom odnosu klijenta i umjetničkog proizvoda (slike, pokreta, rada) i terapeuta čime se otvaraju nove opcije za ostvarivanje željene promijene,osjećaja dobrobiti i osobnog razvoja pri čemu je i dalje ključan odnos terapeuta i klijenta u smislu povjerenja.

Art terapija ne bavi se samo analiziranjem problema i negativnim aspektima osobe nego je usmjerena na osnaživanje, na otkrivanje unutarnjih potencijala, kreativnih resursa, na razvoj pozitivnih, jakih strana osobe koje joj pomažu u suočavanju sa problemima na konstruktivniji način. Kreativne tehnike i tjelesni izraz omogućuju dubinski izričaj zaobilazeći cenzure uma, te kognitivno, energetsko, emocionalno i fizičko oslobađanje s ciljem povećanja sposobnosti donošenja kreativnih i racionalnih životnih odluka.

U art psihoterapijskom procesu podjednako su važni i koriste se paralelno psihološki proces i kreativni proces. Kreativnost je mentalni proces koji uključuje stvaranje novih ideja, pojmova, novih gledišta i perspektiva ili novih poveznica između postojećih ideja ili pojmova, drukčijeg kombiniranja i spajanja postojećeg, možda naizgled nespojivog. Upravo zato je osnova mentalnog zdravlja. Psihički problemi se javljaju u situacijama kada se nalazimo blokirani u ili pred problemom, kada se vrtimo u istom nefunkcionalnom obrascu ponašanja i ne uspijevamo ga promijeniti. Da bi se situacija mogla bolje sagledati, trebamo joj pristupiti sa što više mogućih aspekata, različitih perspektiva. I upravo to omogućuju kreativne tehnike: izražavanje onoga što je duboko u nama, drukčiji pogled na situaciju, stvaranje novih putova dolaženja do informacija, isprobavanje različitih načina, omogućuju nove doživljaje, nova iskustva, otkrivanje dotad nepoznatih osjećaja, pružaju nove perspektive pogleda na stvari i probleme, pružaju nova iskustva, utjelovljenje i isprobavanje novih načina reagiranja…

Teško je ukratko opisati kako izgleda s obzirom na to da se uvijek radi s onime “što osoba donese” u terapiju. No pokušat ću opisati barem jedan primjer. Klijent dolazi s nekom svojom temom (problemom, situacijom, osjećajem, tjelesnim simptomom) prvo kroz kratki razgovor klijenta i terapeuta razmotri se o čemu se radi, a potom terapeut nudi niz ideja i tehnika kako pristupiti ovoj temi kroz kreativne medije ili tijelo za koje smatra da su adekvatne i prikladne s obzirom na terapijski proces. Klijent osluškuje što mu u ovom momentu najviše odgovara, te uz vodstvo terapeuta kreće u kreativni izričaj određenog problema – osjećaja. Primjerice, može nacrtati određeni osjećaj ili simptom, može modelirati u glini, može napisati priču o određenoj situaciji kroz projektivne tehnike, može u tijelu utjeloviti određeni osjećaj te pokretima i otkriti više o tome. Nakon kreativnog izražaja, klijent i terapeut zajednički gledaju i proces i sâm produkt te razgovaraju o njemu pokušavajući ga upoznati i saznati poruke iz tijela klijenta te integrirati ono što se dogodilo na svjesnoj razini.

Mogućnosti primjene rada i načina rada zaista su raznolike i opsežne i ovisi o čemu i s kime se radi. I upravo ta široka i raznolika mogućnost primjene i dubina učinkovitosti jest blagodat ovog pristupa.

Koliko se razlikuje od drugih vrsta i po čemu je posebna?
Art terapija ili ekspresivna terapija razlikuje se od drugih psihoterapija po tome što kao glavni alat u radu koristi kreativne tehnike (slikanje, crtanje, modeliranje, igra, ples i pokret, govor tijela, glasanje, glazbu, fotografiju, igranje uloga, različite projektivne tehnike…) kao sredstva izražavanja emocija. U klasičnoj verbalnoj terapiji imamo dualni odnos terapeut-klijent, a ovdje trijadni odnos terapeut-kreativni izraz (crtež, pokret, glazba)-klijent, te terapeut. Ova vrsta psihoterapije bavi se dubokim emocijama, i direktno nesvjesnim i emocionalnim sadržajem. Zaobilazi otpore uma, eventualne otpore, “ne znam” i “ne sjećam se”, iskrena je i dubinska, i iznimno učinkovita u radu s emocijama jer dolazi direktno iz tijela. Dopuštamo da se tijelo izrazi bilo kroz pokret, crtež ili zvuk neovisno o našem razumijevanju istog, te kroz taj izraz imamo priliku upoznati dublje sadržaje zapisane u našem tijelu, upoznati ih, izraziti te integrirati u našu svijest na odgovarajući način. Odnosno ovi sadržaji više ne iskaču iz naše podsvijesti i ne utječu na naše osjećaje, ponašanja i razmišljanja, nego ih mi prepoznajemo i učimo kako ih kontrolirati i svjesno odlučujemo kako se želimo ponašati, osjećati i razmišljati. Preuzimamo odgovornost za svoj život na svjesnoj razini.

Tko je može držati? Može li se educirati osoba koja nema iskustva u psihoterapiji, za art terapiju i dobiti potreban certifikat za njezino provođenje?

Art psihoterapiju mogu držati isključivo psihoterapeuti koji su završili smjer art terapije s obzirom na to da je ona ponajprije psihoterapija. No ono što ponekad zbumjuje i što srećemo jesu drugi oblici art terapije koji nisu psihoterapijski, a nose isto ime. Postoji više oblika art terapije. Jedna od njih, ova o kojoj ovdje govorimo jest art psihoterapija, drugi oblik je umjetnost kao terapija pri čemu se smatra da je samo kreativno izražavanje terapijski per se i nju mogu voditi i umjetnici, treći oblik je art terapija kao radna terapija, gdje se se koriste kreativne tehnike i kreativni proces za razvoj vještina i radnih navika i u kojoj nema psihoterapijskog procesa te nju vode radni terapeuti.

Tko su najbolji kandidati za art terapiju? (Primjerice, kognitivno-bihevioralna savršeno odgovara ljudima s anksioznim poremećajem.)
Uporaba je neograničena. Može se raditi s djecom, odraslima i starijima. S različitim poremećajima i problematikama, posebice kada je verbalni kanal otežan, no i u svakodnevnim problemima. Od svakodnevnih situacija preko trauma do poremećaja: unutarnji konflikti, nisko samopouzdanje, potiskivanje agresije, sramežljivost, socijalne vještine, nesigurnost, potreba za kontrolom, trudnoća, majčinstvo, prihvaćanje novih životnih uloga, suočavanje sa stresom. poremećaji prehrane, tugovanje i gubitak dragih osoba, životne krize i teške situacije (razvod, gubitak posla, nesređeni obiteljski odnosi, smrti…), suočavanje s teškim bolestima i pomoć pri oporavku od bolesti, rehabilitacija, i strahovi, traume, zlostavljanja, agresija, potištenost, anksioznost i mnoge druge tematike sve do težih poremećaja unutar psihijatrijski ustanova… (Iako se kognitivno-bihevioralna smatra predvodnicom u radu s anksioznošću moje je iskustvo da je art terapija i tek kako učinkovita u tom pogledu i dapače izvrsno nadopunjava kognitivno-bihevioralni pristup… )

Kako je Vama pomogla art terapija? Kakve razlike ste vidjeli s obzirom na druge terapije?
Mogu slobodno reći da je upoznavanje s kreativnim tehnikama u psihoterapiji i korištenjem tijela meni osobno promijenilo život i vratilo me k sebi. Oduvijek sam se bavila umjetnošću, slikanjem, kiparenjem i sl. Međutim studirala sam psihologiju koja iako jest bila područje mojeg dubokog interesa, bila je previše suhoparna i teoretska za moju osobnost i vodila me u jedno smjeru koji mi nije u potpunosti odgovarao, stoga sam nastavila tragati za različitim pristupima i edukacijama koje bi me vratile bliže sebi, bliže unutarnjem biću, bliže čovjeku u njegovoj suštini, i na tom traganju izvan granica naše zemlje pronašla sam konačno tehnike i jezik koji mi je govorio više od riječi, pronašla sam ono nešto živo, opipljivo. Osjetila sam u tijelu, cijelim svojim bićem, konačno sam uspjela osjetiti sebe u cijelosti, upoznati se ispod svih slojeva uma i probuditi uspavanu silu, te živjeti integrirano i raditi kombinirajući dvije svoje strasti psihologiju i umjetnost. Bila je to dakako art terapija. Kada kažem art-terapija mislim na kombinaciju likovnih, tjelesnih, dramskih, glazbenih, plesnih tehnika i psihoterapije. Mislim na uporabu tijela u psihoterapiji.

Koristite li Vi u svom radu posebno i art terapiju?
Osobno završila sam gestalt psihoterapiju, kognitivno-bihevioralnu i art terapiju te se moj rad sastoji od kombiniranja ovih pravaca, i moram reći da kombinacija polučuje izvrsne rezultate. Svakodnevno koristim tehnike art terapije u psihoterapijskom procesu s različitim klijentima jer doista se s osjećajima najbolje radi upravo kroz ove tehnike (barem iz mog iskustva). Tim više organiziram radionice u kojima je omogućeno prisustvovanje širem građanstvu, s unaprijed određenim tematskim jedinicama za osobni razvoj kako bi imali priliku poraditi na sebi kroz jedan opuštajući, zanimljiv i efikasan način. U ovom vremenu pandemije, otvorila sam i online program koji upravo i aktualan i kojem se mogu priključiti svi zainteresirani kako bi doživjeli art terapiju u miljeu osobnog razvoja.

Program se zove Upoznaj svoju unutarnju snagu, a bavi se upoznavanjem sebe, svojih unutarnjih snaga i resursa, suočavanjem s vlastitim slabostima, tjeskobom, strahovima, ljutnjom, tugom, ljubomorom i drugim teškim osjećajima, otkrit ćemo vlastitu čistu i zdravu jezgru ispod nataloženih slojeva prašine različitih emocija. Radit ćemo na stjecanju osjećaja kontrole nad sobom i preuzimanja moći nad svojim životom i svojim osjećajima i tijelom.

Suočit ćemo se s tjelesnim simptomima i osluškivati njihove poruke. Otkrit ćemo mudrost vlastita tijela i ljubav prema sebi. Neke od tema ovog programa jesu: Povezanost s tijelom, Reakcija na stres, Upoznavanje unutarnjih povreda i slabosti, ali i unutarnje snage, nježnosti, utjehe, blagosti, Negativna uvjerenja o sebi i njihova promjena u pozitivna uvjerenja, Tjelesni simptomi, Emocionalni protok, Unutarnje potrebe, želje srca…

Također radim na online projektu terapijskog tečaja za anksioznost seriju snimljenih vježbi i pisanih materijala nastalih kombiniranjem gestalt psihoterapije, kognitivno-bihevioralne terapije i art terapije.

Doista vjerujem, i nije stvar vjere već iskustva i onoga čemu svaki dan svjedočim, u moćnost, snagu, učinkovitost i dobrobit art terapijskih tehnika u psihoterapijskom procesu za osobni razvoj svake osobe, osjećaj dobrobiti, slobode uživanja u životu, življenja ispunjenog i kvalitetnog života.

Foto: istock via Getty Images/Ponomariova Maria