Beauty sleep: 6 znakova da vaše lice žudi za snom

by | 23 travnja, 2024
koliko je san važan za kožu

Kronični nedostatak sna nije odgovoran samo za vaše tamne podočnjake. Niz je estetskih problema koje možete iskusiti zbog prekasnih odlazaka u krevet.

Ne spavate dovoljno ili spavate loše iz noći u noć? Niste jedini. Prema istraživanjima, sve više odraslih ima nekih problema sa spavanjem. Ne samo da to utječe na zdravlje cjelokupnog organizma već se ogleda i na koži. Manjak sna nije odgovoran samo za vaš umoran izgled već se usko povezuje i s preuranjenim starenjem kože. Ako vas muče neki od ovih problema, možda je vrijeme da snu date priroritet. Ne kaže se tek toliko beauty sleep.

Ovako se nedostatak sna zrcali na vašoj koži

San je ključan za očuvanje ljepote, posebice za zdravlje kože. Tijekom sna tijelo popravlja i regenerira stanice, uključujući stanice kože. Nedostatak sna može dovesti do raznih problema s kožom, uključujući sljedeće:

1. Podočnjaci

Tamni krugovi oko očiju najčešći su znak lošeg i nedovoljno sna. Pojava podočnjaka je uzrokovana povećanjem kortizola, koji se često naziva hormonom stresa, a koji tijelo proizvodi u velikim količinama kad je umorno i ne spava dovoljno.

2. Linije i bore

San potiče proizvodnju kolagena, pa kroničan nedostatak sna, osim podočnjaka, često uzrokuje tanke linije i bore. Osim toga, hormon rasta doseže vrhunac tijekom dubokog sna, a to igra središnju ulogu u obnovi stanica.

3. Akne

Povećano lučenje hormona kortizola može povećati produkciju sebuma, što može uzrokovati izbijanje akni ako ste im skloni.

Pročitajte: Kako boravak u sauni može poboljšati kvalitetu sna?

koliko je san važan za kožu

4. Ekcemi

Imunološki sustav je na velikom udaru kad je tijelo lišeno regenerirajućeg sna tijekom dugog vremena. To može dovesti do razvoja infekcija i upala koje ne samo da mogu pogoršati stanja kao što su akne, ekcem i rosacea i psorijaza već i mogu utjecati na druge organe u tijelu.

5. Suhi ten bez sjaja

Kad kvaliteta sna opadne, vaša je cirkulacija krvi manje učinkovita, što utječe na protok kisika i hranjivih tvari rezultirajući umornim, sivim ili blijedim i tenom bez sjaja. Iz istog razloga, koža postaje suha i dehidrirana pa tanke linije i bore postaju vidljivije.

6. Natečenost

Bez dovoljno sna, proces obnove i detoksikacije je usporen. Toksini i tekućine ne ispuštaju se pravilno, što se ogleda u obliku natečenosti (osobito oko očiju), ali i smanjene proizvodnje kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Što napraviti?

Kako biste održali zdravlje i ljepotu kože, ključno je dati prednost kvalitetnom snu. Pokušajte spavati neometano svaku noć nekih 7-9 sati. Uspostavljanje dosljedne rutine odlaska na spavanje i stvaranje okruženja pogodnog za spavanje može poboljšati kvalitetu sna i, posljedično, poboljšati izgled kože.

Pročitajte: Holistička ljepota: 10 načina kako stimulirati proizvodnju kolagena

Foto: gpointstudio, iStock/Getty Images Plus¸ Elena Gonzalez Hontoria, iStock/Getty Images Plus via Getty Images