Kako boravak u sauni može poboljšati kvalitetu sna?

Kako vam para u sauni može pomoći brže zaspati?

by | 29 veljače, 2024

Sauna, drevna praksa koja potječe iz finske kulture, danas je popularna diljem svijeta zbog svojih brojnih zdravstvenih prednosti. Jedna od ključnih prednosti saune je njezin pozitivan utjecaj na kvalitetu sna.

U današnjem brzom tempu života, pronalaženje učinkovitih i prirodnih metoda za poboljšanje kvalitete sna postaje sve važnije. Sa sve većim naglaskom na očuvanje zdravlja i blagostanja, mnogi traže načine kako unaprijediti svoj san da bi imali produktivnije i ispunjenije dane.

Sauna nije samo mjesto za opuštanje i uživanje; ona ima duboke koristi za tijelo i um. Kroz kombinaciju topline i vlage, sauna pruža niz fizioloških i psiholoških prednosti koje mogu pozitivno utjecati na san i cjelokupno blagostanje pojedinca.

Kako sauna može poboljšati san?

Opuštanje mišića

Boravak u sauni potiče opuštanje mišića i smanjuje napetost nakupljenu tijekom dana. Ova relaksacija mišića pomaže tijelu da se pripremi za san, čineći spavanje udobnijim i mirnijim.

Poboljšanje cirkulacije

Toplina u sauni doprinosi proširenju krvnih žila i poboljšava cirkulaciju. Kad je cirkulacija poboljšana, tijelo se lakše hladi nakon izlaska iz saune, što može potaknuti prirodni proces usnivanja.

Eliminacija toksina

Tijekom boravka u sauni, tijelo se znoji i izbacuje toksine kroz kožu. Ovaj proces detoksikacije može pomoći tijelu da se oslobodi stresa i toksina koji mogu ometati san.

Smanjenje stresa

Sauna može pomoći u smanjenju razine kortizola, hormona stresa, u tijelu. Kad se razina kortizola smanji, tijelo ulazi u stanje dubljeg opuštanja, olakšavajući usnivanje i poboljšavajući kvalitetu sna.

Poticanje dubokog sna

Redovita uporaba saune može potaknuti dublji i kvalitetniji san. Dubok san ključan je za obnovu tijela i uma, pomažući u obnavljanju energije i održavanju optimalnog zdravlja.

Ublažavanje bolova

Za mnoge ljude, bolovi u mišićima i zglobovima mogu ometati san. Sauna može pomoći u ublažavanju ovih bolova putem opuštanja mišića i poboljšanja cirkulacije, što omogućuje udobnije spavanje.

Rutina opuštanja

Redovita rutina odlaska u saunu prije spavanja može postati dio vašeg rituala opuštanja i pripreme za san. Ova rutina može signalizirati tijelu da se pripremi za odmor.

Uzimajući u obzir ove prednosti, redovita upotreba saune može biti korisna za poboljšanje kvalitete sna i općeg zdravlja. Međutim, prije nego što uvedete novu rutinu, uvijek je važno posavjetovati se s liječnikom, osobito ako imate bilo kakve zdravstvene probleme ili stanja koja mogu utjecati na vašu sposobnost korištenja saune.

Vrućina potiče opuštanje mišića i smanjuje napetost u tijelu, dopuštajući ljudima da uživaju u dubljem stanju opuštenosti koje im također može pomoći da lakše zaspu navečer, kako kaže stručnjak za stylist.co.uk. Za maksimalnu korist, posvetite si barem 30 minuta nakon izlaska iz saune prije spavanja. To će tijelu dati priliku da se vrati na svoju središnju temperaturu, što može olakšati proces uspavljivanja.

Istraživanje predstavljeno na Heart Summitu 2019. pokazalo je da je odlazak u saunu od najmanje četiri 20-minutne saune tjedno povezan s 50 % manjim rizikom od smrtonosnih bolesti srca i 60 % smanjenjem rizika od iznenadne srčane smrti. Prije nekoliko godina, istraživanje je također pokazalo da odlazak u saunu ima sličan učinak na zdravlje srca kao i vježbanje, s povećanjem broja otkucaja srca na 150 otkucaja u minuti – što je slična razina vježbanja umjerenog intenziteta

Zapamtite da je ravnoteža ključna – nemojte pretjerivati s vremenom provedenim u sauni, a važno je i slušati svoje tijelo te reagirati na bilo kakve znakove nelagode ili pretjeranog napora. Uz umjerenost i odgovornost, sauna može biti izuzetno korisna za vaše spavanje i opće blagostanje.

Pročitajte: Motivacija za samodisciplinu: 7 koraka samodiscipline 

Foto: microgen iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Pexels