Seks nakon 50. godine: mitovi u koje trebate prestati vjerovati

by | 8 lipnja, 2023
seks u zrelim godinama

Vrijeme je da zapamtimo jedno: seks poslije pedesete nije nikakva tabu tema niti nešto što nije prirodno i što se ne događa…

Iz nekog razloga vjeruje se da je tjelesna komunikacija prerogativ mladih, a u starijoj dobi nema želje za vođenjem ljubavi. Naravno, u stvarnosti stvari nisu niti približno takve. Usprkos činjenici da dolazi do hormonskog poremećaja i slabljenja libida, ljudi u zrelijim godinama itekako imaju romantične vruće noći. Razbijmo sve predrasude!

Seks nakon 50. godine

Mit 1. Kako muškarci stare, njihov seksualni nagon se smanjuje

Muški libido ovisi ne toliko o starosti koliko o razini hormona testosterona. Problem smanjenja seksualne želje može zadesiti muškarca bilo kojeg uzrasta. To ima veze s načinom života i općim zdravljem.

Ako partner ne pati od patologija endokrinog sustava, narušenog imuniteta, pretjeranog stresa, neuhranjenosti, loših navika i drugih problema, može biti energičan do duboke starosti.

Mora se priznati da ritam suvremenog života i nepovoljni psihološki faktori utječu na libido čak i mlađih muškaraca. Tako da možete produžiti svoj seksualni život kroz zdrav način života.

seks u zrelim godinama

Mit 2. Nakon menopauze, žena nije zainteresirana za seks

Kritični dani kod žene zaustavljaju se na pozadini hormonalnih promjena i prestanka proizvodnje estrogena. Upravo to doprinosi prestanku menstrualnog ciklusa. Ali to nema nikakve veze sa seksualnom željom i aktivnošću. Postoje, naravno, i prateće fiziološke poteškoće, ali su sve one potpuno rješive.

Mit 3. Seks nakon pedesete postaje monoton

Možda je najbolji citat na ovu temu onaj 74-godišnjeg legendarnog redatelja Davida Lyncha: “Seks je nevjerojatan fenomen. To je kao jazz: možete slušati jednu pop pjesmu koliko god puta želite.“ Odnosno, moguće je uživati u istoj akciji cijeli život. Samo trebate malo, kao u jazzu, mijenjati istu melodiju i dobit ćete zadovoljavajući rezultat.

Tijekom godina, pojavljuju se i neke prednosti – žena već zna što voli i mnogo joj je lakše postići zadovoljstvo od neiskusnije mlade djevojke.

Mit 4. Nesavršeno, ostarjelo tijelo odbija partnera

Ništa ne ometa komunikaciju kao vaši vlastiti kompleksi. Svi smo različiti. Netko je previsok ili nizak, ćelav ili kovrčav, s velikim bokovima ili ravnim grudima. Nasreću, stečene bore ni na koji način ne “kvare” ženu, a celulit mogu imati dame bilo koje dobi i oblika tijela.

Pročitajte: Spooning seks poza: četiri benefita ovog intimnog položaja

seks u zrelim godinama

Mit 5. Seks nakon 50. godine – smirenost i manja želja za seksom

Opće emocionalno raspoloženje postaje smirenije i uravnoteženije, ali mnogi tijekom ovog perioda uzvikuju i: “Život tek počinje!”. To je zbog činjenice da je do ove dobi najčešće postignuto materijalno blagostanje, djeca su odrasla, a zdravlje je i dalje prilično snažno.

Do ovih godina, osoba je savršeno proučila potrebe tijela i uravnotežila ih sa svojim mogućnostima. Nema nesigurnosti, stidljivosti i straha od intimnosti. Psihološki, ništa vas ne sprječava da volite i budete voljeni. I pored svih hormonskih promjena u tijelu, seksualna želja kod muškaraca i žena traje cijeli život. Trebamo li uopće napominjati da orgazam ima sjajne beneficije za zdravlje?

Pročitajte: Par razloga zašto investirati u skupe seksualne igračke

Foto: Zinkevych/iStock/Getty Images Plus

Tagovi: