Povratak na posao nakon odmora: Kako biti ponovno produktivan?

by | 10 siječnja, 2022
produktivnost

Povratak na posao nakon odmora svima predstavlja noćnu moru i prije nego što se doista i dogodi, ali to ne mora biti slučaj…

Povratak na posao, nakon opuštenih blagdana i eventualnih godišnjih odmora, može biti posebno izazovan. Nakon prethodne godine, kad je većina nas uslijed pandemije blagdane provodila u svome domu te nije bilo klasične skijaške sezone, ove godine smo ipak nešto slobodniji.

Samim time, mnogi su si nakon blagdana priuštili putovanje – bilo da je riječ o skijanju ili nekoj toplijoj destinaciji, dajući si “oduška” od svih svakodnevnih obveza i posla. S time na umu, možemo konstatirati da smo 2021. otpratili s nešto raznovrsnijim sadržajem, a to znači samo jedno – teži povratak na posao.

Jedno je sigurno – svima će nam povratak na radno mjesto teško pasti te će našem mozgu trebati vrijeme da se navikne na “radnu temperaturu”. Postoji li način kako si možemo olakšati?

Pročitajte: Kako biti discipliniraniji – 5 navika samodiscipline

Povratak na posao nakon odmora

Budite svjesni svog mindseta

Povratak na posao zahtijeva malo mentalne discipline. Stoga u ovom slučaju možete biti malo stroži prema sebi. Jednostavno budite zahvalni na tome što ste nekoliko dana imali priliku uživati i podsjetite se na to da niste više na godišnjem odmoru te kako je sada vrijeme da se fokusirate na posao. Nije zabavno, ali je neophodno.

Nemojte započinjati dan provjerom mailova

Ovaj ritual, koji većina nas prakticira čim dođemo na posao, zapravo nam povećava stres i frustraciju. Ovo je osobito slučaj nakon odmora, kad nam je inbox prepun nepročitanih mailova. Mnogi stručnjaci iz područja produktivnosti mailove zapravo ne gledaju kao “pravi posao”, odnosno konkretne zadatke kojima se trebamo u potpunosti posvetiti. A nijedan od te gomile mailova u vašem inboxu, najvjerojatnije, nije toliko važan da ne može malo pričekati.

Organizacija

Prvih sat vremena po povratku na posao iskoristite za organizaciju daljnjih obveza. Pospremite stol, komunicirajte s kolegama, napravite listu svih obveza… Ovo će vam pomoći da se vratite u zaposleni “mode”.

Pročitajte: Jeste li toksično produktivni? Evo kako prekinuti taj začarani krug

Plan

Rasporedite obveze prema hitnosti i važnosti. I kako koji zadatak obavite, precrtajte ga s liste. Tako ćete imati i osjećaj postignuća na kraju prvog radnog dana. Jer obavljanje zadataka koje ste si zacrtali povećava razinu dopamina, hormona zaslužnog za osjećaj užitka i sreće.

Pozitivan mindset

Za kraj, može vas utješiti činjenica da se vjerojatno većina kolega osjeća isto kao i vi i da je sasvim u redu to što vam je potrebno vrijeme da se vratite na staro. Također, umjesto da se fokusirate na prošlost, odnosno na dane koje ste proveli na odmoru, budite zahvalni na svim lijepim događajima i ljudima s kojima ste bili okruženi. S takvim se lijepim osjećajima “premjestite” u sadašnjost i pažnju usmjerite na ono lijepo u trenutku u kojem jeste. Primjerice, topli ured, dragi kolege, šalica mirišljave kave kraj vas, trening ili druženje s prijateljem nakon posla…

Pročitajte: Vision board – Čarobna ploča za ostvarenje snova u 2022. godini

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: JLco – Julia Amaral/iStock / Getty Images Plus