Što je “body neutrality” i kako ga prakticirati?

by | 10 siječnja, 2022
tjelesna neutralnost, stav prema tijelu

Stručnjaci sve više govore o rastućem trendu tjelesne neutralnosti (body neutrality) koji se sve više povezuje s tjelesnom pozitivnošću, ali je ipak drukčiji. Da podsjetimo, tjelesna pozitivnost je pokret koji potiče ljude da vole i slave svoja tijela onakva kakva jesu te postaje izuzetno veliki mainstream posljednjih godina. “Bikini tijela” postaju prošlost, a sve se više veliča i potiče na tijelo svakog oblika i veličina te je isto predstavljeno u mnogim reklamnim kampanjama i na modnim pistama. Ipak, body positivity ima jedno veliko ograničenje: zadržava fokus na ljepotu ili osjećaju lijepog kao primarni cilj. Jer postoji mnogi načina na koje netko može biti lijep i kako netko izgleda. Potiče se holistički pristup tijelima, što može pomoći da se odmaknete od fokusiranja na samu sliku tijela i da budete zahvalni na onome što vaše tijelo čini za vas.

Pročitajte: Jeste li demiseksualni? Evo znakova koji na to ukazuju

Zašto je važan body neutrality?

Današnji svijet veliku važnost pridaje izgledu tijela – kad ono nije u skladu s trenutačnim “idealom”, to može dovesti do toga da se pretjerano brinete, dovesti do neredovite prehrane ili kompulzivnog vježbanja što negativno utječe na vaše mentalno i fizičko zdravlje. Dakle, tjelesna pozitivnost tjera da razmišljate o svom izgledu, a tjelesna neutralnost otvara prostor za svaki drugi aspekt vašeg života. Oba pokreta potiču uvažavanje i prihvaćanje tijela, ali iz drugačijeg kuta. Tjelesno pozitivan komentar znači da razmišljate poput ovog: “Volim svoj trbuh, strije i sve ostalo na svom tijelu”, dok tjelesno neutralan komentar govori: “Volim i cijenim svoj trbuh. To je moja srž i središte mog bića, on naporno radi da bi probavio hranu i dao mi energiju”, objašnjava Maria Sorbara Mora.

Casey Bonano za Shape.com ističe da neutralnost znači da se osjećate neutralno prema svom tijelu većinu dana – to znači da se ponekad možete osjećati pozitivno, ponekad ćete imati neke negativne misli, a često uopće nećete o tome puno ni razmišljati. Neutralnost znači da ne dopuštate da vam misli o vašem tijelu smetaju u potrazi za stvarima do kojih vam je stalo, čak i ako vam se ne sviđa kako izgledate. Netko tko ima zdravu sliku o svom tijelu ne osjeća se previše pozitivno prema svome tijelu baš uvijek i to je normalno, a upravo ta zdrava slika tijela morala bi se protezati kroz život bez obzira na to što vi mislite ili što netko drugi misli o vašem tijelu.

Ipak, samo prakticiranje neutralnosti ne znači uopće ne razmišljati o svom tijelu, već se radi o tome na koji način razmišljate. Ono nadilazi to kako vaše tijelo izgleda i što radi te može biti kanal i sredstvo za pun i radostan život. Instagram je postao mjesto gdje se i poznati sve više zalažu za ovaj trend, a pojavio se kako bi se premostile praznine koje ostavlja pokret tjelesne pozitive, pa su ovaj termin zapravo skovali blogeri, influenceri pa čak i slavne osobe.

Pročitajte: Znate li što je točno panseksualnost?

Kako prakticirati body neutrality?

Ona izgleda drukčije za svakog – svačiji je odnos s tijelom jedinstven. Ipak, postoje načini i radnje kako možete integrirati neutralnost tijela u vaš životni stil. Ponajprije budite zahvalni i objektivni – zahvalni svakog jutra što svome tijelu dajete odmor i obnovu, a objektivni u smislu da razmišljate što svaki dio tijela čini za vas. Ta strategija nazvana je “prihvaćanje zrcala” jer gledate na svoje tijelo kroz deskripciju te radite na razvoju nepristranijeg pristupa – za Shape.com je istaknula klinička psihologinja iz New Yorka, dr. sc. Teri Bacow.

Radite na tome da svjesnost pretvorite u naviku – tijekom kretanja razvijajte osjećaj zahvalnosti za ono što vaše tijelo čini u stvarnom vremenu. Kad se ne osjećate dobro, razmislite zašto je tako – možda vas trbuh boli od toga što jedete prebrzo pa radite na stavu da prihvatite činjenicu da imate osjetljiv želudac. Pokušajte ne razmišljati o tome kao o “lošim” stvarima koje treba popraviti, već tako da su one samo stvarnost. Svakodnevno radite na pitanjima poput toga što vam može pomoći da promijenite način razmišljanja i prestanite dopuštati mislima da upravljaju vašim životom. Preusmjerite fokus na funkciju svog tijela ili na nešto o čemu želite potrošiti više energije razmišljajući. Preusmjerite razgovore na ono što vas čini sretnima, kupite traperice koje će vam dobro stajati (umjesto onih koje su vam premale i čekaju da smršavite), izbacite negativne misli i dajte si vremena da se usredotočite na snagu i zahvalnost onoga što imate.

Studije su pokazale da prakticiranje zahvalnosti pozitivno utječe na mentalno zdravlje, a veliki dio body neutralityja odnosi se upravo na to – kako biti zahvalan za svoje tijelo na načine koji nisu povezani s izgledom. Prakticiranje istog može pomoći u boljoj dobrobiti onima koji cijene svoja tijela, kao i onima koji se bore s prihvaćanjem svog tijela. Ovo je pokret koji naglašava da su svi, kao osoba, puno više od samog tijela. To znači da prakticiranje tjelesne neutralnosti uključuje prepoznavanje vaše vrijednosti kao sveukupnog bića – jer ako prihvatite tijelo kakvo jest, znači da bolje prepoznajete i prihvaćate svoje druge značajke.

Foto: Maria Korneeva iStock/Getty Images Plus via Getty Images