3 razloga zbog kojih biste trebali zapisivati negativne misli

by | 25 veljače, 2021

Negativne misli i emocije sastavni su dio svake osobe. Čak i najpozitivnije osobe koje poznajete imaju periode u kojima se osjećaju loše.

Kad su u pitanju loše misli i negativne emocije, sve stručne osobe reći će vam da ne bježite od istih, nego da ih prihvatite i pokušate shvatiti. Neki od najboljih načina na koje to možete napraviti jesu razgovor te psihoterapija. No ako svoje probleme želite shvatiti sami te ako ste svjesni da vam za iste ne treba stručna pomoć, do odgovora ćete najbolje i najbrže doći zapisivanjem negativnih misli. Ovo su tri glavna razloga zbog kojih biste to trebali činiti uvijek.

Zapisivanje negativnih misli pomaže vam u pronalasku vaših obrazaca ponašanja

Istina je da ne moramo svaku misao i emociju smatrati bitnom. Misli i emocije su varljive, a često i nebitne. No isto tako, one mogu biti iznimno bitne, osobito kad se držimo za njih tako da kroz njih promatramo cijeli svijet. Primjerice, povrijedilo vas je to što vam bliska osoba nije rekla neku (vama bitnu) informaciju te zbog toga počnete pomišljati kako vas svi vaši prijatelji ne biraju kada je u pitanju povjeravanje o bitnim životnim stvarima. Zapisivanjem takvih misli naučit ćete puno o sebi te primijetiti iste ili slične oblike ponašanja koji se ponavljaju u različitim situacijama. Njihovim prepoznavanjem napravili ste prvi korak u rješavanju takvih misli koje vas sputavaju. (Pročitajte: Pisanje petominutnog dnevnika promijenit će vam život, evo kako početi)

Zapisivanje negativnih misli pomaže vam da se osjećate bolje

Dakle, nakon što ste postali svjesni svojih obrazaca ponašanja i problema možete otići korak dalje te se zapitati odakle ta misao dolazi, zašto je ona ovdje, kako se zbog nje osjećate te što možete poduzeti da se ta misao promijeni u nešto pozitivnije. Primjerice, postali ste tužni i bijesni zato što vam osoba s kojom se viđate ne odgovara na poruke. Kako biste promijenili takvu (negativnu) misao, možete učiniti nekoliko stvari. Možete je otvoreno pitati je li se nešto dogodilo, zapitati se je li ta osoba zaposlena ili jednostavno pričekati još neko vrijeme kako biste dobili odgovor.

Zapisivanje negativnih misli jedna je vrsta terapije

Pisanje je samo po sebi vrsta terapije te je način na koji se možete bolje upoznati, smiriti i dati si vremena da o određenim temama dublje promislite. Pisanjem se s mislima suočavate istoga trenutka te svoje misli i emocije možete dublje i bolje razložiti. Ignoriranjem takvih misli ili višesatnim promišljanjem i smišljanjem scenarija u glavi činite si veliku štetu te najčešće ne dolazite ni do kakvog rješenja. Isto tako, pisanjem te naknadnim čitanjem misli često ćete dobiti uvid u to koliko te misli ponekad znaju biti varljive, dječje, nezrele i krive te ćete, u drugim situacijama, lakše doći do rješenja. (Pročitajte: 5 načina na koje si sami možete pomoći kad vam je teško)

Foto: Thom Holmes/Unsplash