Ne osjećate se dobro u svome tijelu? Pomozite si pomoću ovih 5 stvari

by | 1 lipnja, 2020

Ako ste oštriji i kritičniji prema svom tijelu više nego ikad – ima smisla, jer tijekom nekoliko mjeseci izolacije, bez socijalizacije, mozak nam je počeo raditi u svim smjerovima i dovoditi nas u doista izazovne situacije.

Tijekom cijelog života, naše tijelo doživljava promjene – mršavimo, debljamo se, doživljavamo ozlijede, bolesti, trudnoće, starimo i konstantno se mijenjamo dokle god živimo. Nije lako prilagođavati se na novitete cijelo vrijeme, ali najvažnije od svega je, s obzirom na brojne promjene koje doživljavamo, naučiti voljeti svoje tijelo bezuvjetno. Da, lakše je reći nego učiniti, ali trebamo shvatiti da je društvo prepuno nerealnih standarda i očekivanja i da nam ono također otežava, pa se nemojte kriviti što proces ljubavi prema sebi tako dugo traje. Dugo je trajao i proces u kojem vam je mozak ispiran s raznim standardima ljepote, pa je logično da se ne može preko noći promijeniti. Potrebno je puno prakse i napornog rada kako bi došli do željenih rezultata u vašoj psihi. U nastavku vam donosimo pet alata kojima ćete si olakšati put do ljubavi prema svome tijelu.

Zahvalite svome tijelu
Sjednite ili lezite u udobnu poziciju, ali ne ispred ogledala, i zahvalite dijelovima tijela koje volite. Nakon toga, zahvalite i onim dijelovima tijela koje je teže voljeti. Vjerojatno će biti teško, ali nastojite izabrati barem tri dijela tijela koje volite i koje je teže voljeti. Zahvalite masnom tkivu što štiti vaše organe, zahvalite seksi dijelovima tijela što vam bude dobar osjećaj u tijelu, zahvalite koži koja vam dopušta da mazite svoje kućne ljubimce. Ako vam je još uvijek preteško zahvaliti onim dijelovima tijela koje ne volite trenutačno, fokusirajte se na one koje volite. Poanta svega je da dođete do toga da zahvalite svakom dijelu tijela na njegovoj svrsi, a ta svrha je da ste živi.

Masturbirajte
Jedan od najboljih načina da imate pozitivno gledište prema svom tijelu je da s njim radite pozitivne stvari zbog kojih se osjećate ugodno i senzibilno, a jedan od čimbenika zbog kojeg se tako osjećamo je svakako orgazam. Brojna istraživanja pokazala su da žene koje masturbiraju imaju veće samopoštovanje za razliku od onih koje ju ne prakticiraju.

Fotografirajte se goli, za sebe
Fotografiranje svog golog tijela samo za sebe odličan je način da počnete shvaćati svoje tijelo kao remek-djelo. Stavite naglasak na onaj dio tijela koji najviše volite ili se stavite cijeli u prvi plan. Ako vam nedostaje inspiracije, potražite je kod svog omiljenog Instagram influencera ili aktivista koji promiče ljubav prema vlastitom tijelu. Nakon što se snimite, ako poželite poslati svom partneru ili prijateljici neku od fotografija, prije svega tražite pristanak te druge osobe, te imajte potpuno povjerenje u nju da znate da neće dijeliti ni s kim drugim.

Stvorite mantru
Kako razgovarate sami sa sobom i svojim tijelom u svojoj glavi definira kako ćete se osjećati u vezi sebe i svog tijela. Postoji velika šansa da prema sebi ne pristupate onako kako pristupate prema svom partneru ili prijatelju, s toliko suosjećanja i nježnosti. Poanta svega i je da budete nježni prema sebi baš onako kako ste i prema drugima, bez strogih kritika i nedostatka razumijevanja za samog sebe. Vaš unutarnji dijalog je izrazito bitan jer kreira vaše misli i osjećaje, što vodi do vašeg ponašanja, pa ako se konstantno krivite i sažalijevate, bit će vam jako teško imati zdrav odnos sa sobom. Stvorite mantru koju ćete izgovoriti na glas ili u vašoj glavi, svaki put kada vam se pojavi neka negativna misao u glavi kada ste u pitanju vi sami. Ako se borite s ljubavlju prema sebi, ovo vam može biti doista katarzično iskustvo. Nema pravila kako bi mantra trebala izgledati, samo da bude autentična i vaša. „Ja sam sretna, ja sam predivna, ja sam dovoljna!“, može biti samo primjer.

Uložite u sebe – doslovno
Ne morate ulagati pregršt novca kako bi prakticirali ljubav prema sebi, ali ako postoje određeni predmeti ili stvari koji vam pružaju zadovoljstvo, bez da bankrotirate, priuštite si to. Možda je riječ o eteričnom ulju, svijeći ili tajicama koje vam savršeno pristaju na vaše tijelo – u svakom slučaju, obratite pažnju na to da vam pruža zadovoljstvo. Vezano uz masturbaciju koju smo iznad naveli, naš je savjet da kupite seks-igračku koja će vam pružiti zadovoljstvo i staviti osmijeh na lice.

Foto: Unsplash