Kako biti discipliniraniji: 5 navika samodiscipline

by | 6 siječnja, 2022
samodisciplina

Kako biti discipliniraniji, osobito tijekom siječnja, kada donosimo novogodišnje odluke kojih se, priznajemo, rijetko kad i držimo? Pa i nije tako teško…

Samodisciplina je sama po sebi izazov. Većina nas je u nekom trenutku prokrastinirala ili se ulijenila. Istraživanja pak pokazuju da samodisciplina ima veze s višim IQ-om. A odakle potječe samodisciplina? I kako postajemo disciplinirani?

Što je samodisciplina?

Samodisciplina se u rječnicima definira kao sposobnost da kontroliramo emocije i prevladamo nad slabostima. Zapravo, u pitanju je kontroliranje samih sebe i odluke da nešto napravimo te prevladavanje slabosti koja se naziva lijenost.

Kad znamo što nas motivira, sprječava da odgađamo obveze i da budemo lijeni, znat ćemo i kako da kontroliramo naše želje. A kad kontroliramo svoj život, imamo i veći osjećaj postignuća, motiviraniji smo i donosimo zdravije odluke. Pročitajte: 6 načina na koje se možete vratiti ciljevima od kojih ste odustali te početi iznova

Kako biti discipliniraniji?

Vidljivi ciljevi

Jedna studija pokazala je da metoda zapisivanja ciljeva povećava šansu da ih ostvarimo za 42 %. Najvjerojatnije se tajna krije u tome što su nam ciljevi vidljiviji i zapisivanje nam pomaže da se na iste fokusiramo.

Bez ometača pažnje

Ometači pažnje poput TV-a, mobitela i inih modernih “smetala” čine nas manje produktivnima. Dok obavljate svoje obveze ili stremite ka svojim ciljevima, uklonite sve što vas sprječava da se u potpunosti posvetite.

Energija

Pobrinite se da tijekom dana imate dovoljno energije. To znači da dovoljno spavate, imate izbalansiranu prehranu, fizički ste aktivni i imate pozitivan odnos s ljudima. Kada dajete tijelu dovoljno energije, i um će bolje funkcionirati. S time na umu, slušajte svoje tijelo i zapamtite da je i odmor itekako produktivan.

Zapitajte se “zašto”

Kad znate zašto nešto radite, bolje ćete se foksirati na taj cilj. Imajte na umu sve beneficije i tako ćete postati discipliniraniji.

Vjerujte u samokontrolu

Ako ne vjerujete u to da se možete promijeniti, nećete se ni promijeniti. Naše misli i uvjerenja igraju važnu ulogu u donošenju odluka. Fokusirajte se na zadatke, čak i kad naiđete na preteške prepreke.

Pročitajte: Vision board – Čarobna ploča za ostvarenje snova u 2022. godini

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: Rudzhan Nagiev/iStock/Getty Images Plus