Naučite pronaći motivaciju čak i kad vas strah i lijenost koče u ostvarivanju želja

by | 27 prosinca, 2020

U moru želja i planova koje ljudi donose u glavi ili zapisuju u rokovnike, dnevnike ili na listu novogodišnjih odluka i želja, ostvare se samo one za koje pronađemo motivaciju.

Manjak motivacije može se javljati na razne načine. Primjerice, možemo biti nemotivirani za treniranje koje će nas dovesti do željene forme, za pospremanje doma, za traženje novog posla, za učenje novih stvari i slično. Posljedice nemotiviranosti mogu dovesti do osjećaja bezvrijednosti i frustriranosti. No ono što psiholog Jeffrey Bernstein ističe jest činjenica da nitko ne bi trebao čekati čaroban trenutak u kojem će se motivacija pojaviti sama od sebe.

U svojoj knjizi “Alati za anksioznost, depresiju i srdžbu za tinejdžere” Bernstein govori o formuli koja se sastoji od četiri riječi, a koja može riješiti problem nemotiviranosti. “Učinit ću to svejedno” rečenica je koja se krije u čarobnoj formuli. Motivacija često neće doći u trenucima u kojima je trebate, no Bernstein naglašava kako je nitko ne bi trebao ni čekati, nego u situacijama u kojima je motivacija potrebna izgovoriti četiri čarobne riječi. Rečenica: “Učinit ću to svejedno” djeluje na našu svijest i na neki je način preobražava, govoreći nam kako stvari ne trebamo činiti samo onda kad smo spremni te čekati savršen trenutak za ostvarivanje želja. (Pročitajte: Druga strana Instagrama: Internet Mater o fitness motivaciji, prihvaćanju “rolica” na trbuhu i zasićenju savršenstvom)

“Učinit ću to svejedno” savršen je način na koji si možemo reći da trebamo raditi s onim što imamo. Primjerice, želite pokrenuti profil na društvenim mrežama putem kojeg ćete dijeliti svoje misli ili umjetnička djela, no nemate motivaciju za izrađivanje materijala jer mislite da nećete moći privući publiku. Ako si kažete da ćete učiniti to bez obzira na sve, govorite si da to radite zbog sebe, da to nitko drugi neće učiniti umjesto vas te da se ne trebate brinuti za mišljenja drugih dok god uživate u tom procesu.

Foto: Valeria Ushakova/Pexels