6 načina na koje se možete vratiti ciljevima od kojih ste odustali te početi iznova

by | 26 ožujka, 2021

Kad je u pitanju postizanje ciljeva koje smo si zacrtali nitko, baš nitko, nije savršen. Vrlo je lako “ispasti iz tračnica” te krenuti jednostavnijim i lakšim putem.

No dobra je stvar da baš svatko od nas može krenuti ispočetka u bilo kojem dijelu svoga života. Planovi se često izjalove, a ciljevi koje ste si postavili na početku godine vrlo lako postanu samo slova na papiru. Istraživanja su pokazala kako većina ljudi odustane od novogodišnjih ciljeva samo nekoliko tjedana nakon nove godine. No neuspjeh nije uvijek znak koji nam govori da trebamo odustati. Neuspjeh je često “zamaskiran” u mudrog učitelja koji nam pokušava reći da stvari trebamo činiti na drukčiji način. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći vratiti se zacrtanim ciljevima te početi ispočetka.

Promijenite perspektivu

Ako ste odustali od svojih ciljeva u vrlo kratkom roku te se vratili starom načinu života, nemojte se kažnjavati. Prvi je korak mijenjanja perspektive te prihvaćanje vlastitog neuspjeha kako biste do svojih ciljeva došli na drukčiji način. Dobro promotrite sve alate i načine na koje ste pokušali doći do cilja te zaključite što ste činili pogrešno i zašto vam nije išlo. Pokušajte ponovno i pronađite nove načine.

Fokusirajte se na proces

Cilj uvijek trebate vidjeti jasno u svom umu, no on ne treba biti u fokusu. Da biste uopće ostvarili ono što želite, fokusirajte se na proces. Uživajte u svakom malom koraku koji činite znajući da vas baš svaki taj korak približava cilju.

Znajte svoje slabosti i svoju snagu

Rad na vlastitim ciljevima predstavlja svojevrstan rad na sebi. Upoznavajući sebe, upoznat ćete se s nekim svojim vrlinama i snagama za koje niste ni znali da postoje. Iskoristite te nove vrline za stvaranje novih načina koje vode do vaših ciljeva. No nemojte pretjerati, u cijelom procesu morate znati i svoje slabosti, odnosno svoje granice.

Pratite napredak

Praćenje napretka donosi motivaciju. Ne postoji ništa ljepše od osjećaja koji se budi kad pogledamo koliko smo napredovali. U trenucima posebne težine te kada vas uhvate misli o odustajanju, osvrnite se iza sebe te pogledajte koliko ste se promijenili putem i što ste sve uspjeli napraviti. To će vam dati snagu za daljnji rad.

Nagradite se

Kad vidite vlastiti napredak i kada postanete svjesni da je vaš rad urodio plodom – nagradite se. Nemojte zaboraviti da uvijek trebate uzimati redovne odmore od rada, a kada nešto napravite dobro, u taj odmor ubacite i nagradu. To će vam biti dodatna motivacija za rad.

Nemojte forsirati

Prateći vlastiti napredak, osvrćući se na vlastite korake i učeći o sebi na putu do cilja možete saznati brojne stvari. Između ostalog, možda se nekada dogodi da se vaši ciljevi transformiraju, da postanu drukčiji ili da postanu posve besmisleni. Nemojte se bojati odbaciti ciljeve ili ih promijeniti te oblikovati na način koji odgovara samo vama. Nikad nemojte raditi na ciljevima tako što ćete iste forsirati.

Foto: Anthony Shkraba/Pexels