Prema riječima znanstvenika, ovo su 3 stvari zbog kojih trebate izricati zahvalnost svakog dana

by | 25 prosinca, 2020
izricanje zahvalnosti

Zahvalnost je jedna od tema kojom se bave brojni autori, a osim u knjigama, dokumentarcima te u podcastima, o zahvalnosti često čitamo i čujemo i putem društvenih mreža. No iako tema koja se provlači kroz mnoge medije, zahvalnost je nekim ljudima strana kada je u pitanju kvalitetniji i bolji život. Znanost, s druge strane, kaže kako svakodnevno iskazivanje zahvalnosti utječe na čovjekovo fizičko i mentalno zdravlje te na kvalitetu društvenog života.

3 stvari zbog kojih biste trebali svakodnevno izricati zahvalnost

Zahvalnost olakšava život u zajednici i poboljšava društveni život

Istraživanje iz 2016. godine, koje je bilo provedeno nad studentima, pokazalo je kako oni studenti koji svakodnevno izriču zahvalnost ili pišu dnevnik zahvalnosti, osvrćući se na dobre stvari koje su se dogodile, imaju jači osjećaj pripadnosti. Nešto starije, istraživanje iz 2010. godine pokazalo je da izricanje zahvalnosti šefova radnicima ulijeva samopouzdanje te motivaciju za bolji rad.

Zahvalnost poboljšava fizičko zdravlje

Mnoštvo istraživanja dokazalo je vezu između fizičkog zdravlja i svakodnevnog izricanja zahvalnosti. Jedna je studija pokazala da je vođenje dnevnika zahvalnosti ljude dovelo do lakšeg i mirnijeg sna, dok je druga pokazala da je ista aktivnost umirila probavne tegobe, ubrzala metabolizam, očistila kožu lica te ublažila glavobolje.

Zahvalnost poboljšava emocionalno

Istraživanja su pokazala kako svakodnevno izricanje zahvalnosti dovodi do rasta pozitivnih emocija poput sreće, zadovoljstva i životne ispunjenosti. U jednom od tih istraživanja sudjelovale su žene u dobi između 18 i 46 godina, a rezultati pokazuju kako je svakodnevno vođenje dnevnika zahvalnosti dovelo do rasta sreće te prisutnosti koja je poboljšala njihovu kvalitetu života. (Pročitajte: Osjećate previše, no ne možete shvatiti vlastite emocije? Evo što učiniti)

Foto: Edu Carvalho/Pexels