Ovo su zabranjene kombinacije lijekova i namirnica

by | 7 listopada, 2013

Prijelazni periodi stalno vrebaju svoje žrtve za prehlade, zato osigurajte sebi pravilno liječenje obraćajući pažnju na namirnice koje treba izbjegavati ukoliko ste bolesni. Neke pogrešne kombinacije hrane i lijekova mogu biti opasne, poput čaše mlijeka ili iscijeđenog soka od grejpa, koji u kombinaciji s antibioticima mogu izazvati neželjeni učinak, pa čak i vrlo burnu reakciju organizma. Otkrivamo vam koji miks hrane i lijekova nije preporučljiv.

Alkohol i lijekove ne treba uzimati zajedno

Ne kombinirajte alkohol s antipsihoticima, tricikličkim antidepresivima i benzodiazepinom, jer izazivaju pospanost. Nemojte piti alkohol ako ste popili tabletu valerijane ili u slučaju da koristite antihistaminike starije generacije.

Žitarice i povrće usporavaju djelovanje antidepresiva

Hrana bogata vlaknima može izmijeniti djelovanje tricikličkih antidepresiva, kao i molekule nekih lijekova za epilepsiju i kardiotonika za srčane probleme. Vlakna usporavaju apsorpciju lijeka u crijevima, poništavajući njegovo djelovanje. Nije nužno da iz prehrane izbacite ove namirnice, već je važno da lijekove uzmete sat vremena prije obroka. Biljna vlakna, posebno pektin (kojeg ima u kori jabuke) usporavaju apsorpciju većine lijekova. To prije svega vrijedi za digoksin, jedan od lijekova za srčane bolesnike, i acetaminofen, koji se uzima u slučaju raznih bolova.

Vitamin C i digestive ne bi trebalo kombinirati s antianemicima

Ako ste na terapiji antianemicima, pažljivo konzumirajte voće, jer je bogato vitaminom C i može izazvati poremećaj u količini željeza, a postoji i opasnost od trovanja. Velika doza vitamina C ne preporučuje se onima koji su genetski izloženiji riziku od prekomjernog gomilanja željeza, recimo, onih koji imaju talasemiju i hemokromatozu. Vitamin C može ograničiti izlučivanje aspirina, pa je važno paziti da se ne uzimaju zajedno.

Mlijeko i mliječni proizvodi poništavaju učinak antibiotika

Hrana koja obiluje kalcijem, kao mlijeko i sir, može poništiti učinak nekih antibiotika (tetraciklin) i oslabiti djelovanje kinolona, lijekova protiv upala. Veže se za njihove molekule i deaktivira ih. Kod terapije antibioticima odnos aktivnih tvari mora biti isti svakog dana terapije, a smanjena količina aktivnih tvari rizik je da se bakterija ne ukloni u potpunosti. Mlijeko s antiacidima na bazi kalcija i sode bikarbone može izazvati neželjene nuspojave. Stoga je mliječne proizvode bolje izbjegavati tijekom terapije. Apsorpciju tetraciklinskih antibiotika koče kalcij i željezo, pa nije preporučljivo uzimati ih s mlijekom koje je bogato kalcijem ili s namirnicama koje su bogate željezom.

Treba biti oprezan s voćem, posebno sa sokom od grejpfruta

Prema posljednjim istraživanjima glavni krivci za moguće neželjene posljedice jesu bioflavonoidi, naringin-naringenin i furokumarin – tvari kojima je grejp bogat. Te tvari povećavaju koncentraciju antihistaminika u krvi i sedativa, kao što je benzodiazepin i antagonisti kalcija koji se koriste pri problemima s pritiskom. Isti učinak imaju i na imunosupresore (koji se koriste nakon transplantacije), statine (protiv masnoća u krvi), protuupalne lijekove kao što su kortikosteroidi. Još je otvorena rasprava o negativnom učinku grejpfruta pri raku dojke. „British Juornal of Cancer“ upozorava da grejp može povećati mogućnost pojave raka dojke u menopauzi za 30%. U tim slučajevima preporučuje se da smanjite njegovo uzimanje, dok druga istraživanja donose drugačije zaključke, odnosno da je grejp koristan upravo u antitumorskim terapijama.

Konzumacija soli u kombinaciji s tabletama za srce povisit će tlak

Ako uzimate ACE – inhibitore (lijekove za srce i visoki tlak), veća količina kalija, kojeg ima dosta u morskoj soli, može izazvati srčanu aritmiju. Ne uzimajte ovu vrstu soli ako pijete antidepresive na bazi litija, jer u tom slučaju kalij povećava koncentraciju aktivnih tvari i može izazvati brojne nuspojave.

Plemenite plijesni opasne su u slučaju arterijske hipertenzije

Sirevi s plemenitom plijesni sadrže tiramin (ima ga i u crnom vinu, čokoladi, soji), koji može izazvati krizu pri povišenom tlaku, ako ste na terapiji antidepresivima ili nekim crijevnim anitimikrobikom. Takvi sirevi su opasni i za one koji imaju problema sa srčanom cirkulacijom zbog tiramina, koji izaziva sužavanje krvnih žila i može izazvati povišenje tlaka. Pojedine vrste (cheddar, parmezan) mogu kočiti djelovanje antidepresivnih lijekova, što je posebno izraženo u slučaju lijekova baziranih na djelovanju monooksigenaza. Zato treba izbjegavati mliječne proizvode, bakalar i feferone.

Iznutrice i morski plodovi ne idu s barbituratima

Ako su vam propisani barbiturati (protiv depresije, anksioznosti, poremećaja spavanja), izbjegavajte prehrambene namirnice bogate vitaminom B12 kao što su jetrica, bubrezi, morski plodovi, pivski kvasac. Miješanje ovih tvari može poništiti učinak terapije. Ako povećavate dozu po slobodnoj procjeni, može doći i do trovanja.

Masnoće nije poželjno kombinirati s antimikoticima

Masnoće povećavaju rizik od trovanja ako koristite griseofulvin, molekulu prisutnu u nekim antimikoticima. Kod obroka masnije hrane lijek će biti duže izložen djelovanju enzima probave koji smanjuju njegov učinak. To se posebno odnosi na antibiotike koji se moraju uzimati između dva obroka.

Izvor: Stil