Riješite se boli u kralježnici

by | 7 listopada, 2013

Bol u leđima javlja se najčešće između 20. i 55. godine, a od nje boluje 80 posto populacije. Bol u leđima i kralježnici može biti simptom različitih bolesti i stanja.

“Zbog višestruke funkcije, kralježnica je izložena stalnom mehaničkom opterećenju, pa može doći do prenaprezanja. Na prijelazu između jednog dijela kralježnice u drugi najčešće dolazi do degenerativnih promjena koje su izvorište boli”, objašnjava dr. Predrag Mugoša, fizijatar i akupresurolog.

Bolovi mogu biti prisutni od donjeg rebrenog luka do stražnjice ili se mogu širiti i kao preneseni bolovi do koljena. Druga vrsta boli je lumboišijalgija – bol se javlja u križima i duž noge ili je jača u području noge nego u križima. Postoji i bol u leđima uzrokovana ozbiljnim bolestima, tumorima, infekcijama, reumatskim bolestima.

“Najčešći uzrok je pretjerano i nepravilno naprezanje leđa, koje je veće od snage leđnih mišića, veza i diskova. To može biti težak fizički rad, nepravilan položaj tijela (dugo sjedenje), a tegobe uzrokuju opušteni ili prenapregnuti mišići i ligamenti. Bol može nastati iznenada i biti jaka zbog pretjerano napetih mišića ili nastaje postupno i postaje sve jača, što je karakteristično za degenerativne promjene kralješnjaka i diskova”, objašnjava dr. Mugoša.

Najkarakterističnija bol je u slabinskoj i leđnoj regiji, kao i u području stražnjice i natkoljenica.

Bol se pojačava s aktivnošću, a javlja se i povišena napetost mišića i ograničena pokretljivost zdjelice.

Bol može biti prisutna samo u području zahvaćenih kralješaka, ali može se proširiti i na noge.

“Ukoliko se jave bolovi u leđima, osoba se mora obratiti liječniku. On će napraviti kompletan pregled. Nakon toga slijedi laboratorijska i radiološka dijagnostika, ali tek nakon smirivanja akutnih simptoma”, kaže dr. Mugoša.

Liječenje se zasniva na nekoliko stvari. Bitna je primjena lijekova, fizikalne terapije i medicinskih vježbi, ali i mirovanje. Za bol se uglavnom propisuju antireumatici i analgetici.

Od fizikalne terapije koriste se hidroterapija (bazen), krioterapija (liječenje ledom) i elektroterapija (liječenje strujom).

Često se primjenjuje i masaža, jer poboljšava metabolizam i djeluje protiv boli i grčenja mišića, a najveće poboljšanje je primjenom akupresure sa svim fizikalnim procedurama. Medicinske vježbe prilagođavaju se svakom bolesniku posebno i dovode do poboljšanja funkcije i pokretljivosti zahvaćenog dijela kralježnice.

Kako spriječiti bol u leđima

– pravilno držanje tijela

– umjerena redovna fizička aktivnost

– jačanje mišića koji drže stup kralješnice  (jačanje cjelokupnog trbušnog dijela)

– izbjegavanje dugotrajnog sjedenja i težak fizički rad

Bolovi u kralježnici često se javljaju i kod:

– upalnih reumatskih bolesti (reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, giht…)

– iskrivljenja kralježnice (kifoza, skolioza)

– nakon ozljeda i trauma u području zdjelice

– infektivnih bolesti (tuberkuloza)

– osteoporoze

Izvor: Žena Blic