Vaša djeca se stalno tuku? Evo kako možete riješiti problem

by | 15 travnja, 2020

Ako iz sobe čujete povike: “To je moje! Ostavi!”, onda možete biti sigurni da je nastao okršaj među djecom. Isto takvo zadirkivanje može se dogoditi u vrtiću. Nije neuobičajeno da se djeca posvađaju oko toga tko će se kojom igračkom igrati. Ujedno, to je i prilika da nauče kako izgleda ispravna komunikacija, a, s druge strane, kakvo je ponašanje nedopustivo.

Pripremili smo vam nekoliko prijedloga kako na dosjetljiv i suosjećajan način iskontrolirati situaciju kad se vaše dijete krene tući.

Ostanite smireni

Djeca oponašaju odrasle, stoga ako odreagirate burno na njihove nestašluke i zgrabite ih na bilo koji način, velika je vjerojatnost da će takav obrazac ponašanja prepoznati kao način na koji bi i oni trebali odreagirati kad su uznemireni. Najdjelotvornija stvar u svakoj stresnoj situaciji je udahnuti duboko. Da biste se pozabavili osjećajima svog djeteta, prvo morate regulirati vlastite.

Nemojte zaboraviti da je riječ o djetetu

Djeca pribjegavaju tučnjavi onda kad više ne znaju kako se nositi s vlastitim frustracijama ako su prekomjerno stimulirani ili ako osjete da se ne mogu izraziti verbalno i povezati s vama. Njihov mozak tek je u razvoju i još su nezreli. Zbog toga se njihov emotivni kapacitet brzo preplavi, a fizički obračun je impulzivna nuspojava toga. Umjesto srama i bijesa koji kao roditelj u tom trenutku osjećate, pristupite djetetu s empatijom, kako piše Pure Wow.

Razvijte mantru

Čim se vaše dijete smiri, ponovite ključnu frazu kojom ćete razlučiti osjećaje od djela. Jedan stručnjak savjetuje sljedeću mantru: “U redu je biti ljutit/a, ali nije u redu udarati ljude”. Također: „U redu je biti ljutit/a, ali nikad nije u redu tući se. Time povrjeđuješ ljude”, ili „Mi se ne tučemo. Ja tebe nikad ne bih udario/la niti ću dopustiti da ti udariš mene”.

Upamtite da je najvažnije ono što činite, a ne ono što govorite. Iznad svega, budite nježni. Pomognite svome djetetu da iskaže svoj bijes, strah ili bol. Poslužite mu kao odraz njegovih osjećaja: „Vidio/la sam koliko si bio/la uznemiren/a kada se tvoj brat nije želio igrati s tobom. To te jako rastužilo”. Dakle, priznajte da osjećaji vašeg djeteta vrijede, dok istovremeno postavljate granicu (ne)dopustivom ponašanju.

Nemojte se služiti kaznom

Kažnjavanje djeteta koje se tuče neće ga spriječiti u tome, kako tvrde stručnjaci. Tako samo povećavate njegove strahove zbog čega će se nastaviti izražavati fizičkim obračunavanjem. Da biste sasjekli ovakvo ponašanje u korijenu, potrebno je pozabaviti se osjećajima koja su motivirala dijete da se tuče.

Preduhitrite neželjeno ponašanje

Pokušajte ispratiti situacije koje su okidač neželjenom ponašanju. Svađa između braće i sestara ili zadirkivanje na igralištu. Jednom kad uvidite kakve okolnosti vode do tučnjave, bit ćete ih u stanju bolje premostiti ili u potpunosti izbjeći.

Umjesto slanja u kut, ostanite zajedno

Slanje u kut nerijetko se pokaže kao kontraproduktivno. Umjesto discipline, dovodi do ostrašćivanja i više agresije. Mnogi se roditelji uklanjaju iz uzavrele situacije sa svojim djetetom tako što sjednu s njima negdje gdje je mirno i tiho kako bi se “ohladili”. Cilj vam je da se dijete osjeti sigurnim jer će tek onda biti u stanju s vama podijeliti zašto je uopće dobio/la poriv tući se.

Jastuk za udaranje

Doslovno dajte djetetu jastuk da u njega udara. Ako ne to, onda neka udahne duboko tri puta, izbroji do 10 ili mu dopustite da istjera bijes udaranjem nogu o pod. Čak i kad je vaše dijete mirno, možete ga zamoliti da vam odglumi što bi učinio sljedeći put kad osjeti nagon da se tuče. Ovdje je riječ o svojevrsnoj mišićnoj memoriji kojoj dijete može pristupiti kad nastane tenzija prema objašnjenju jednog terapeuta.

IZVOR: INDEX.HR