Po ovome možete znati da je vaše dijete inteligentnije od vršnjaka

by | 14 srpnja, 2020

Svaki roditelj volio bi da je njegovo dijete superpametno. Ono što možda ne znate je da postoje neki znakovi koji ukazuju na visok kvocijent inteligencije već od malih nogu.

Ako vaše dijete pokazuje neki od navedenih znakova, vrijeme je da mu se posvetite i pomognete kako bi ostvarilo svoj puni potencijal.

1. Ostvaruje postignuća prije od vršnjaka

Roditelji prate postignuća svojih beba jer tako znaju da se razvijaju tjelesno, kognitivno i emocionalno. Ipak, ako vaša beba uspijeva ostvariti ono što bi trebala ranije od svojih vršnjaka, to je mogući znak inteligencije. Primjerice, ako beba s 10 mjeseci slaže rečenice, jasno je da je naprednija u odnosu na vršnjake.

2. Ima dobar fokus

Bebe i mala djeca ne mogu dugo biti fokusirani na određeni zadatak. No ako to nije slučaj s vašim djetetom, čini se da imate malog Einsteina.

Primjerice, inteligentna petomjesečna beba u stanju je igrati se drvenim kockama dulje od 15 minuta ili pozorno slušati dok joj pričate priču.

3. Voli rješavati probleme

Ako djetetu uzmete grickalice, a ono traži način kako doći do njih, pokušava naći rješenje problema. Napredna djeca jako su dobra u rješavanju problema i neće jednostavno odustati.

4. Uživa u samoći ili je čak preferira

Djeca su društvena i ne vole biti sama, ali ako vaš mališan u tome uživa, moguće je da je natprosječno inteligentan.

Takvu djecu prepoznat ćete po tome da uživaju ako se sama igraju ili preferiraju društvo starije djece više nego svoje vršnjake.

5. Ekstremno je znatiželjno

Djeca su po prirodi znatiželjna, ali ako vas intenzivno ispituju o stvarima i svijetu koji ih okružuje, trebate nuditi odgovore i potencirati njihov razvoj.

6. Oprezno je

Jedan od najranijih znakova inteligencije kod djeteta je opreznost. Takve bebe su svjesne svog okruženja i ljudi oko sebe. U ranoj dobi ostvaruju kontakt očima i nagrađuju vas osmijehom ili mašu kad vas prepoznaju.

IZVOR: INDEX.HR