Znanost otkriva kako naučiti dijete da vam govori istinu

by | 4 srpnja, 2020

Svi želimo odgajati poštenu djecu. Želimo vjerovati da ćemo čuti istinitu priču kad ih upitamo što se događa. Nadamo se da će nam djeca dovoljno vjerovati kako bi nam se povjerila o svojim malim, ali i velikim problemima.

Pa, kako odgojiti pošteno dijete?

Sarah R. Moore, spisateljica, pedagogica i mama, opisala je svoje iskustvo.

“Dok sam jednu večer stavljala svoju 6-godišnju kćer na spavanje, rekla je: ‘Mamice, moj majmun izgleda drukčije. Je li narastao?’ Spavala je s tim plišanim majmunom od svoje druge godine. Točnije, spavala je s jednim od nekoliko identičnih majmuna koje smo kupili za svaki slučaj ako se nekom od njih nešto dogodi”, započela je svoju priču.

Naravno, njezina igračka nije narasla, nego ju je mama zamijenila.

“Ovo je bio jedan od roditeljskih trenutaka koji me na trenutak ošamario”, priznala je Sarah te dodala: “Pitala sam se izdajem li na neki način njezino povjerenje priznajući da imamo dvojnike majmuna.”

Kako Moore kaže, nadajući se najboljem, učinila je ono što je mislila da mora učiniti.

“Ne, tvoj majmun nije odrastao. Imamo više od jednog majmuna. Kad si bila mala, kupili smo dodatne majmune kako bismo bili sigurni da ćeš uvijek imati jednog čistog s kojim možeš spavati, ili da ćemo imati još jednog identičnog ako se nekom nešto dogodi”, objasnila je svojoj kćeri.

Djevojčica je na početku šutjela, a mama je dodala: “To je kao da imamo privatnu majmunsku zabavu.”

Na to se djevojčica nasmijala i više nije spominjala njihov razgovor, a Sarah je sigurna kako je tada napravila ispravnu stvar. Rekla joj je istinu i samim time je bila primjer poželjnog ponašanja.

“Iskrenost koju modeliramo uvijek je pravi put za odgoj poštene djece. Odgajati poštenu djecu znači biti pošten prema njima samima – čak i kad je teško”, tvrdi Moore te ističe: “Naša iskrenost pomaže oblikovati njihov moralni karakter. Znanost nam govori da što smo iskreniji s našom djecom, to je vjerojatnije da ćemo odgojiti iskrenu djecu.”

Štoviše, stručnjaci tvrde kako djeca već u dobi između dvije i pet godina počinju shvaćati ono što odrasli nazivaju laganjem. Međutim, u njihovom svijetu laganje ima drukčije značenje.

Djeca mlađa od pet godina

Za odrasle, laganje ima negativnu konotaciju, kao što bi i trebalo biti. No, dječji svijet se temelji na igri i oni možda zbilja ne shvaćaju da se ono što su rekli ustvari ne događa u stvarnom životu. Njihovi mozgovi jednostavno još nisu dovoljno razvijeni da bi shvatili razliku između istine i laži.

Djeca između pet i osam godina

Igra je za njih i dalje uobičajeno stanje duha. No, osim zbog igre, djeca ove dobi mogu lagati i kako bi dočarali što bi oni željeli da se ustvari dogodilo. To nije nužno svjesni ili zlonamjerni plan, a ponekad lažu i zbog srama.

Naravno, nisu sve laži prihvatljive i nisu sve laži razvojno prikladne. Odgoj iskrene i poštene djece može biti teži za neke obitelji te, ako ste zabrinuti zbog djetetovog ponašanja, trebali biste potražiti stručni savjet, kako savjetuje Motherly.

IZVOR: INDEX.HR