Majčinstvo je ponekad užasno stresno, naučite smanjiti stres i rasporediti obveze

by | 27 listopada, 2020

Majčinstvo sa sobom donosi predivne osjećaje i neopisivu ljubav. No biti majka često je stresno i nije nimalo lako, osobito danas, kad se od majki očekuje da su savršene u “svojoj ulozi” i kad ih se gleda pod povećalom.

Društvene mreže, rodbina koja uvijek zna bolje i znatiželjni poznanici koji su prepuni “dobronamjernih” savjeta – itekako utječu na povećanje stresa, koji nastaje zbog velikog broja obveza i brige za obitelj. Istraživanja su pokazala da ženina uloga u roditeljstvu, kod heteroseksualnih odnosa u kojima oba roditelja zarađuju, iznosi 65 %, pa ne čudi činjenica postojanja majčinskog burnouta. Pojam burnout nastao je 1970. godine. Upotrijebio ga je američki psiholog Herbert Freudenberger kako bi opisao posljedice ozbiljnog stresa u zanimanjima koja su usmjerena na pomaganjem drugim ljudima. Danas svi dobro znamo da se burnout može dogoditi svima bez obzira na to kojim se zanimanjem bave. Burnout je sve češći među majkama, a upravo zbog toga skupina psihologa za Shape časopis dala je savjete i smjernice pomoću kojih se to može izbjeći i ublažiti.

Podijelite dnevne ciljeve s ukućanima

Nemojte sve raditi sami. Napravite dnevne ili tjedne to-do liste te rasporedite obveze. Uključite u to svog partnera, a ako su djeca dovoljno velika, uključite i njih. Zapamtite da ne biste trebali sve obavljati sami te da zaslužujete pomoć od svoje obitelji. Zajedničke obveze mogu vas dodatno povezati.

Uzmite barem dan odmora

Stručnjaci kažu kako je najbolje listu obaveza staviti na vidljivo mjesto, primjerice u kuhinju. Kada na vidljivom mjestu imate popis obveza te dane tijekom kojih ćete iste obaviti – možete se lakše opustiti te si pronaći barem dan odmora koji morate imate kako biste izbjegli burnout.

Oslobodite se misli i obveza vježbom

Ako se pretrpate obvezama u tolikoj mjeri da ne pronalazite vrijeme za sebe – vjerojatno ćete doživjeti burnout. Večernji ili ranojutarnji treninzi mogu biti odličan način da se oslobodite misli. Ako ne volite treniranje, uvijek možete otići u šetnju ili se baviti nekim drugim hobijem koji će vas opustiti te odvratiti od misli i obveza.

Foto: Xavier Mouton Photographie/Unsplash