Imamo dobar razlog zašto bi bilo dobro da sačuvate mliječne zube svoje djece

by | 6 srpnja, 2020

Dok se neka djeca vesele ispadanju mliječnog zubića zbog posjeta Zubić vile, drugima je to zastrašujuće i bolno iskustvo. Roditelji su naravno ti koji najviše mogu utjecati na to hoće li gubitak zuba biti veselje ili trauma, a liječnici preporučuju da mliječne zube svoje djece sačuvate.

Ako niste pretjerano sentimentalni i ne čuvate svaku sitnicu vezanu za odrastanje svog djeteta, ovo vam može zvučati čudno, no iza te preporuke krije se valjan znanstveni razlog.

Naime, kasnije se iz njih mogu izvaditi dentalne matične stanice djeteta koje mu jednog dana mogu spasiti život.

Što su dentalne stanice i kako ih treba čuvati?

Stanice u ljudskom tijelu podijeljene su u tri različite skupine i svaka od njih ima svoju zasebnu funkciju. Matične stanice mlade su stanice koje kasnije preuzimaju neku funkciju i postaju stanice jedne od tih skupina. Sve krvne stanice rastu i razvijaju se u spužvastom dijelu kosti zvanom koštana srž. Matične se stanice mogu uzimati iz zubi, kao i iz dijelova kostiju.

Ako planirate sačuvati djetetove zube, vodite računa o tome da one jednog dana mogu biti korisne samo ako su pravilno skladištene. Vi ih možete spremati u obične čiste kutijice.

Matične stanice mogu reproducirati bilo koju drugu vrstu stanica u tijelu i zbog toga mogu zamijeniti one oštećene. Istraživanja pokazuju da matične stanice pomažu u borbi protiv raka, a provode se i studije kako bi se utvrdio njihov potencijal u liječenju drugih bolesti, poput, npr., infarkta srca.

U Hrvatskoj postoje banke s matičnim stanicama iz pupkovine, a njihovom se pohranom već nekoliko godina bavi i Zaklada Ana Rukavina. Kako piše Bright Side, s razvojem medicine možemo relativno brzo očekivati da će se svugdje u razvijenom svijetu koristiti i one iz zuba odnosno kosti.

Više o terapiji matičnim stanicama možete pronaći na stranici Međunarodnog društva za istraživanje matičnih stanica (The International Society for Stem Cell Research), gdje je i popis pitanja koja biste trebali postaviti liječniku prije početka ovakvog liječenja.

IZVOR: 24SATA.HR