Ove prehrambene navike mogu vas spasiti ako stalno imate problema sa zatvorom

by | 5 srpnja, 2020

Svi bi trebali popiti barem dvije i pol litre vode na dan. Tvrda i suha stolica često je posljedica dehidracije, a ispijanje dovoljno vode održavat će tijelo pravilno hidratiziranim.

Imati zatvor može biti vrlo neugodno, frustrirajuće pa i bolno. Iako za to može biti puno razloga, možda jednostavno ne unosite dovoljno vlakana ili ste dehidrirani. U ovom slučaju, sve što trebate učiniti je da oslobodite svoja crijeva je okrenuti se uravnoteženim i zdravijim prehrambenim navikama.

1. Čaj s medom i limunom

Napravite čaj po želji i dodajte med i limun. Med je laksativ, a limun djeluje kao prirodni stimulans probavnog sustava i pomaže kod izbacivanja toksina iz tijela.

2. Puno vode

Svi bi trebali popiti barem dvije i pol litre vode na dan. Tvrda i suha stolica često je posljedica dehidracije, a ispijanje dovoljno vode održavat će tijelo pravilno hidriranim i olakšati prolazak stolice.

3. Jedite hranu bogatu vlaknima

Vlaknasta hrana djeluje kao prirodni laksativ. Oni pomažu stolici da zadrži što više tekućine. U svakodnevnu prehranu treba uključiti najmanje 25 do 30 grama vlakana za normalnu stolicu. Voće i povrće najbolji je izvor vlakana, a posebno se ističu mrkva, prokulice, brokula,leća, zob, smokve i crni grah.

4. Jedite suhe šljive

Ne samo da su bogate vlaknima nego sadrže i sorbitol, šećer koji ispušta stolicu i koji prirodno ublažava zatvor. U 100 grama šljiva nalazi se 14,7 grama sorbitola, šećera ublažava opstipaciju. Ako ne volite okus šljiva, pijte sok. Možete ih prokuhati u vodi, samo što će sok sam po sebi imati manje vlakana.

5. Sjemenke

Lanene sjemenke omekšavaju stolicu. Uvrstite ih u prehranu i poboljšajte probavu.

6. Uključite jogurt u prehranu

Ova mliječna namirnica sadrži probiotike koji njeguju crijevnu floru i vaša stolica će biti redovnija.

Za kraj, pripazite na položaj sjedenja za vrijeme obavljanja nužde. Ako leđa i bedra rade kut od 90 stupnjeva, prolazak stolice u tom položaju je teži zbog puborektalnog mišića koji okružuje debelo crijevo. Tada je mišić zategnut i ne dozvoljava da se debelo crijevo razvuče dovoljno. Ispravan način sjedenja je da se polako nagnete naprijed, tako da vam je kralježnica pod kutom od 35 stupnjeva, kako piše BrightSide. 

IZVOR: 24SATA.HR

Foto: Vitalii Pavlyshynets / Unsplash