Pitali ste Ljiljanu: “Neovisno o tome koliko radim, mučim se s novcem. Kako da uvedem red u svoje financije?”

by | 19 ožujka, 2021
problemi s novcem

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Već godinama muku mučim s financijama. Imam malu plaću, pa radim dva posla, no nikako ne uspijevam “isplivati” iz minusa. Živim skromno, ne putujem, ne kupujem skupe stvari, no jednostavno nikako ne mogu smanjiti minus, nešto uštedjeti. Povećanje plaće u ovakvoj situaciji kada trebamo biti sretni što uopće imamo posao nije mogućnost, tako da pokušavam na neki način uvesti reda u svoje financije. Većinom trošim na hranu te na neke osnovne životne potrebe, a odjeću kupujem rijetko, samo kad mi je nešto stvarno potrebno. Pokušavam smanjiti svaki izdatak. I ne znam od kud krenuti, na koji način rastegnuti mjesečni budžet, na čemu uštedjeti… Iva, 47

Draga Iva,

i sami ste osjetili da problem možda leži negdje drugdje osim u samoj količini novaca koji zarađujete. Činjenica je da se jako trudite, radite dva posla odjednom, a usprkos tome ste stalno u minusu. Vidim da osjećate kako već i sada štedite previše, ali ipak pokušajte razmisliti o sljedećem: postoji niz načina da uštedimo, npr. štedimo na potrošnji energije – nije potrebno da u stanu bude 24 °C, i smanjimo li tek par stupnjeva (te odjenemo majicu dugih rukava), račun će sigurno pokazati razliku. Situacija koju živimo izaziva niz strahova, a jedan od najčešćih je strah od siromaštva i gladi koji mnoge tjera na gomilanje hrane. U takvim slučajevima hrana se nerijetko pokvari. Primorani smo jesti ono čemu ističe rok trajanja, a tako si uskraćujemo zadovoljstvo jedenja onoga što u tom trenutku želimo – time, zapravo, nemir i nezadovoljstvo samo rastu. Najbolje je planirati obroke i kupovinu namirnica tjedan dana unaprijed, pritom prateći i planirajući eventualne tjedne popuste. Pokušajte pronaći vrijeme u danu kad ćete pripremiti obroke za sljedeća dva dana, čime ujedno i smanjujete izdatke koje biste potrošili naručivanjem i dostavom hrane. Nužno je napraviti listu prioriteta na koju ćemo zabilježiti stvari koje su nužne za riješiti – npr. registracija auta, popravak tuša koji curi…, ali na nju dodati i osobne želje (najdraži ruž, izlet s dragom osobom, frizuru). Ne treba se odreći svega, nego pažljivo isplanirati budžet za takve stvari. Važno je svakog dana pogledati u sebe, vidjeti što radimo i čini li nam to što radimo dobro, ili bismo mogli učiniti nešto bolje. Naime, uvijek postoje i te opcije (prostor za popravak), ali premalo razmišljamo o njima i zato nas često pogled na ukupnost našeg života ne veseli previše.

Foto: Overearth/Getty Images via Guliver