Anita Šulentić: “Ženska intuicija je naše nevidljivo, a ubojito oružje”

by | 19 ožujka, 2021
Anita Frtalic Šulentić

Prokuristica Amm Global Instituta, predavačica na Visokoj školi za komunikacijski menadžment Edward Bernays i Sveučilišta Sjever, doktorandica poslijediplomskog studija Mediji i komunikacija te donedavno direktorica i glavna urednica Entera Zagreb. Ovo je samo dio bogatog životopisa Anite Šulentić, žene s 15-godišnjim medijskim iskustvom koju ćemo imati priliku slušati na nadolazećoj konferenciji The Art of Feminine Leadership.

Anita će na konferenciji koja promovira ženske vještine vodstva i okuplja vodeće svjetske i domaće lidere govoriti o ulozi ženske intuicije u kreativnoj industriji 21. stoljeća. Ususret trećem izdanju konferencije koja se održava online, 25. ožujka 2021., s Anitom smo razgovarali o najznačajnijim ženskim vještinama u poslu, intuiciji kao “ubojitom” oružju, ali i organizaciji te načinima na koje se ova uspješna i svestrana žena opušta te pronalazi mir u ubrzanoj svakodnevici.

Bili ste dugogodišnja direktorica i glavna urednica radija Enter Zagreb, a Vaše iskustvo u medijima broji već gotovo 15 godina. Čime su Vas to mediji osvojili?

Zaljubila sam se (sretno i zauvijek) u radijski medij još prilikom studiranja na Fakultetu političkih znanosti. Na samom početku karijere počela sam “koketirati” s televizijom, no radio je nedvojbeno pobijedio. Riječ je o najintimnijem, a ujedno najbržem mediju kojem Europljani najviše vjeruju. Oduvijek upravo radio okuplja najveće kreativce, daje dovoljno prostora za originalnost i autonomnost tako da smo se baš našli. 😊

Koji su najveći izazovi s kojima ste se susreli tijekom svoje karijere?

Najveći izazovi su praćenje enormno brzih tehnoloških promjena i, sukladno navikama novih generacija slušatelja radija, prilagodba programa istima te pretvaranje onog najjednostavnijeg tradicionalnog radija u multimedijalni konvergirani medij. Sve ovo ostalo su one svima znane svakodnevne, rješive situacije koje ubrzo nakon savladavanja izmame osmijeh na lice.

Anita Frtalic Šulentić

Što je, na temelju Vašeg iskustva, najvažnije kad je riječ o vođenju tima ljudi?

Izdvojila bih određen set vještina koje samosvjesne žene razviju kako bi bile potpune i zadovoljne u svim životnim područjima. To su jake organizacijske sposobnosti, samoizražavanje i aktivno stvaralaštvo. Osluškivanje tima i dobro poznavanje svih pojedinaca u njemu, komunikacija i preispitivanje sebe, svojih postupaka i vrijednosti, uz neprestano obrazovanje meni se osobno pokazalo izvrsnom kombinacijom. Vještine poput snalažljivosti u potrazi za informacijama i rješenjima, kreativnosti, pravednosti, i upornosti također.

Na konferenciji The Art of Feminine Leadership govorit ćete o ulozi ženske intuicije u kreativnoj industriji 21. stoljeća. Zbog čega je ženska intuicija važna prednost u poslu?

To je naše nevidljivo, a ubojito oružje. 😊 Naravno da intuiciju imaju i muškarci, no nekako je više prirođena nama ženama jer oduvijek dajemo veći značaj emocijama i “osjećaju u trbuhu”. Recentna istraživanja pokazuju da je najviše koriste znanstvenici, menadžeri i sportaši, bez obzira na spol. Neki kažu da je to šesto čulo, neki da je riječ o inteligenciji nesvjesnoga. Nebitno odakle i zašto je tu, ključno je da je možemo iskoristiti u našu korist.
Ima posebno mjesto kod bogatog dosadašnjeg iskustva, kad se osjećate slobodno i sigurno u ono što radite. Pomaže na svakodnevnoj bazi u razlučivanju bitnih od nebitnih informacija, donošenju ispravnih odluka, odabiru pravih suradnika i izbjegavanju problematičnih situacija. Vrlo često nam intuicija sugerira da možda nešto nije kako treba (iako nam na realnoj bazi svi podaci i činjenice govore suprotno) i u ovakvim situacijama predlažem da se ipak uhvatite u koštac s “osjećajem” i preispitate sve još jednom. Naravno, s ciljem da preduhitrite problem i na kraju imate bolji krajnji rezultat.

Možete li nam reći nešto više o ulozi ženske intuicije konkretno u kreativnim industrijama?

U radijskoj industriji kreativnost je izrazito važna vještina jer težimo originalnosti, odnosno dosad neviđenim rješenjima. Sastavna komponenta mnogih priča o uspjehu je upravo ta originalnost. A da biste donijeli nešto novo i drukčije, često ste na posve novom terenu i tada i intuicija sigurno ima svoju ulogu u kreiranju. Osobno bih najviše koristila intuiciju u organizaciji velikih evenata i koliko god držala sve u svojim rukama i bila sigurna da su sve komponente poznate, vrlo često bi mi se dogodilo (najčešće u vožnji ili tijekom spavanja kad bi se um napokon fokusirao na nešto drugo) da osvijestim da zbog nečega ili nekoga ipak trebam dodatno provjeriti određenu stavku. I da, uvijek se taj osjećaj pokazao ispravnim.

Za one koji nemaju (ili misle da nemaju) izoštrenu intuiciju, postoje li neki načini na koje je mogu osvijestiti, izoštriti…?

Apsolutno, prvo i ključno je odmaknuti od sebe nagomilani stres i prepustiti se čišćenju glave od previše svakodnevnih informacija. Nekome je to putem meditacije, molitve, meni konkretno “čišćenje glave” omogućuje planinarenje. Kroz osobni mir, opuštenost te naravno vježbanje i korištenje intuicije vrlo ćete brzo otkriti da vam želi nešto reći kad joj postavite pitanja koja vas muče. Svakome se također javlja na drugačiji način, kroz “aha” trenutak, neku emociju, knedlu u grlu, reakciju tijela… Samo slušajte sebe i osigurajte si vrijeme, strpljivost i nježnost. Kao i za sve drugo u životu.

Koje ženske osobine smatrate prednostima kad je riječ o poslu općenito, a koje biste izdvojili kao prednosti kad je riječ o liderskim pozicijama?

Mogućnost multitaskinga, vrlo dobre organizacije, neprestanog osluškivanja suradnika i situacije te emocionalna inteligencija zasigurno su ženske osobine koje nam pomažu u svim životnim područjima, a u poslu, posebice na liderskim pozicijama, dolaze dodatno do izražaja. Naravno, sve to ponajprije ovisi o pojedincu i bez obzira na spol, možemo biti i dobri i loši lideri. Upoznavanje svojih prednosti i mana te konstantni rad na sebi omogućuje nam da se istaknemo i jednostavno budemo bolji(e), uspješniji(e) i sretniji(e).

Na koji je način budućnost naklonjena ženskim vještinama vodstva?

Sve se više cijene soft vještine upravljanja za stvaranje dobrih poslovnih rezultata, ali i zadovoljstva zaposlenika. Također, mogućnost stvaranja inkluzivnih timova i pozitivne radne atmosfere u današnjim i budućim izazovnim vremenima daje ženama laganu prednost. Vjerujem u žensku moć snalaženja u svim prigodama tako da nema razloga bojati se budućnosti, ona je na našoj strani.

Anita Frtalic Šulentić

Što smatrate najvećim izazovom mladih žena u poslovnom svijetu danas?

Najveći izazovi koje sam dijelila sa svojim prijateljicama i kolegicama u sličnim periodima života su manjak samopouzdanja i osjećaj da nećeš dovoljno dobro odraditi zadatak/projekt, da bi to netko drugi napravio bolje. A realno – ne bi. 😊 Imala sam i sreću i blagoslov da nikad nisam stekla dojam da nešto ne mogu jer sam žena, dapače. No, iz ove današnje perspektive također vidim da sam se uvijek davala maksimalno u sve, nekad previše i nezasluženo. Tu bismo mi trebale znati malo žonglirati i biti svjesne da ne mora (i a ne može) sve biti savršeno. Želim poručiti onim najmlađim generacijama žena koje tek kreću u gradnju svojih karijera da moraju cijeniti same sebe, vjerovati u svoje sposobnosti i biti maksimalno otvorene prema svijetu koji ih čeka raširenih ruku.

Spomenuli ste kako su rad na sebi i stjecanje novih znanja za Vas jednako bitni. Kako uskladiti ova dva segmenta sa svim poslovnim obavezama i pritom ne žrtvovati vrijeme predodređeno za sebe, pa čak i zdravlje? Imate li neke svoje provjerene metode organizacije?

Ovo je baš teško pitanje… Cilj mi je iskreno odgovoriti pa ću opisati svoju situaciju. Osim pozicije prokuristice Amm Global Instituta, angažirana sam na dvije visokoškolske ustanove i bavim se pisanjem doktorske disertacije. To sve zajedno odnosi poprilično veliki (i odmorni) dio dana. Imam svoj planer koji mi je uvijek u torbi jer nikad neću zaboraviti sastanak, ali se na dogovorenoj masaži recimo neću pojaviti. Suprug je u sličnoj situaciji pa imamo razumijevanja jedno za drugo što nam je trenutačno izuzetno bitno. Doma je sve nekako od samog starta posloženo i nemam osjećaj kako “sve moram sama”, dapače. Pokušavamo maksimalno iskoristiti svaki slobodni trenutak, odmoriti se, uživati te tu i tamo malo nagraditi sebe. Već tradicionalno neke periode u godini poput skorih uskršnjih blagdana provodimo na (trenutno) bližim putovanjima i to nas veseli i puni energijom.

S obzirom na mnoge Vaše uloge, poziciju i obaveze koje ste spomenuli, kako izgleda vrijeme koje posvećujete samo sebi, kako se punite dobrom energijom?

Nekad je to kuhanje, koje uistinu obožavam, te s guštom kuham i slatke i slane (reći ću neskromno) delicije. Nekad odlazak na dvodnevno planinarenje, koje me oslobodi svih problema i sljedeća dva tjedna sam kao nova osoba. Ponekad se dogodi da mi odgovara biti sama i pročitati dobru knjigu, a nekad će to biti opušteno druženje s najdražim prijateljima. I u ovakvim situacijama (baš zbog spomenutog zdravlja), pokušavam osluškivati sebe i ono što mi odgovara u tom trenutku pa se ne silim da nešto baš trebam i moram u tim rijetkim slobodnim trenucima.

Razgovarala: Matea Martek

Foto: Privatna arhiva