Pitali ste Ljiljanu: “Ne vježbam mjesecima i to me čini nesretnom. Kako se pokrenuti?”

by | 31 ožujka, 2021
sos kutak

Dobro došli u SOS kutak, seriju u kojoj na vaša pitanja i nedoumice odgovara psihijatrica. Ne ustručavajte se zatražiti stručnu pomoć – pišite Ljiljani Škrinjarić, dr. med., spec. psihijatar, psihoterapeut na [email protected] (za intimni kutak). Sva su pitanja anonimna.

Posljednjih mjeseci manje se krećem i više sjedim za računalom, pa sam dobila nekoliko kilograma. Više ne mogu zakopčati svoje omiljene traperice, a trenirka mi je postala omiljeni komad odjeće. Prije sam se bavila sportom, bila jako aktivna, no zbog pandemije i zatvaranja sportskih centara, ulijenila sam se. Tih dodatnih kilograma nema baš puno, no rasporedili su se na trbuhu, a to mi jako smeta. Nisam navikla na tijelo u takvom stanju. Nikako se ne mogu potaknuti na vježbanje kod kuće, a na trčanje se spremam već nekoliko mjeseci. Zbog toga sam nezadovoljna i nedostaje mi aktivnosti, no nikako se ne mogu pokrenuti… Marta, 33

Draga Marta,

iz vašeg je opisa vrlo jasno kako ste došli u situaciju s kojom ste nezadovoljni, a vidljivo je i da znate kako biste mogli izaći iz te situacije. Sportski centri su ponajprije mjesta koja motiviraju pa je uz takve uvjete lakše izvući snagu za trening koji je težak – znoj dijelimo s drugima, teže odustajemo jer smo izdvojili novac za to pa nam je žao da to propadne; više se trudimo kako bi se uloženo isplatilo, vježbamo s prijateljima koji su dodatna podrška, a često se pritom i dobro zabavljamo. Život se momentalno jako promijenio. Treninzi su nam potrebniji nego ikad kako bismo iz njih izvukli dio snage za preživljavanje, a uvjeti za treniranje poprilično su se pogoršali. Teške situacije traže heroje, a na nama je odluka hoćemo li biti heroji ili žrtve. Sjajan je osjećaj kad nemoguće napravimo mogućim. Razmislite koliko biste bili sretni da uspijete trenirati dva do tri puta tjedno te nakon nekog vremena s lakoćom ponovno uđete u svoje najdraže traperice. Postoji puno opcija koje bi vas motivirale na vježbanje – primjerice, online treninzi na društvenim mrežama, videovježbe osobnih trenera, fitness aplikacije za mobitele. Kad uzmemo sve u obzir, nekako ostaje jedna istina: nedostaje prava i jaka želja s vaše strane da krenete u tom smjeru. Ova rečenica zvuči možda pomalo grubo i nejasno, ali svatko od nas trebao bi razmisliti o njoj kad se nađe u sličnoj situaciji. Mnogi od nas često troše puno više energije u ostvarenje tuđih želja te im za druge nikad ništa nije teško napraviti, a problem nastaje kad se radi o njima samima. To očito ukazuje na nedostatak prave potrebe da sami sebi budemo prava vrijednost i da se volimo. Dakle, draga Marta, poželite najbolje za sebe i krenite u akciju koliko god vam to teško u ovom trenutku bilo, ali znajte da je to najbolje što sada možete za sebe napraviti, a rezultati sigurno neće izostati.

Foto: Cody BlackUnsplash