Najbolja metoda za uštedjeti novac je potrošnja. Naučite sve o ovom načinu štednje

by | 25 studenoga, 2020

Štedjeti novac može biti doista izazovno, posebno ako niste jedan od onih tipova koji dobro raspolažu financijama. Znate ono kada osjećate da dovodite stvari pod kontrolu, ali još uvijek ste u minusu ili sa svega par stotina kuna na računu krajem mjeseca.

Vjerujemo da velik dio vašeg zarađenog novca odlazi na stanarinu, kredite i općenito životne potrebe, bez da ste i primijetili na što trošite, no postoji rješenje i za to – kakeibo. Riječ je o dnevniku budžetiranja koji je veliki japanski trend još otkako ga je 1904. godine osnovala Hani Motoko, prva japanska žena novinarka, a dizajniran je s ciljem da zaposlene žene drži u korak s njihovim financijama. Koncept funkcionira tako da na početku svakog mjeseca sjednete za stol uz svoj kakeibo i isplanirate troškovnik za taj mjesec, ono što ćete uštedjeti i što vam je potrebno da ostvarite svoje ciljeve, nakon čega radite rezime svega što ste postigli. Vrlo jednostavno.

1. Prebacite fokus s uštede na potrošnju
Da, znamo da ovo zvuči vrlo jednostavno, no poanta je da imate pametnu potrošnju kako bi mogli imati uštedu. Svi radimo da bi zaradili za život, no i uživali u svemu što si možemo priuštiti kao plod našeg rada. Ako ste fokusirani na sve što nemate i štednju koju si trenutno ne možete priuštiti – nećete daleko doći, no ako prebacite mindset na sve što možete i način na koji ćete to učiniti, postaje puno jednostavnije.

2. Zapisivanje pomaže
Tajna kakeiba je u zapisivanju vaših troškova, iako nije dovoljno ispisati troškove u tablicu. Trebate usvojiti naviku stavljanja svega na papir, daleko od digitalnog, mobitela i laptopa, kako bi na papiru mogli uzeti više vremena i sagledati potrošnju u detalje. S vremenom kakeibo postaje svojevrsna mindfulness vježba. Svijet danas funkcionira tako da se gotovo sve može kupiti i nabaviti vrlo brzo, a kakeibo nas usporava i tjera nas da doista razmislimo o tome što kupujemo na potpuno smiren način. Početkom mjeseca – izračunajte koliko novca imate od plaće, pa do novca kojeg ste dobili na poklon, nakon čega ćete ispisati sve nužne troškove kao što su računi i stanarina i oduzmite ih od ukupnog iznosa. Ostatak novca će vam ostati za uštedjeti ili pametno potrošiti.


3. Morate biti iskreni oko svojih „moranja“ i „želja“
Korištenje kakeiba je zapravo čišćenje vaših financija. Ako pratite prethodni korak, znate koliko financija dolazi i odlazi, pa je vrijeme da se pobrinete za ostalo i kako to možete popraviti. Kakeibo funkcionira tako da razvrstate svoju potrošnju u nekoliko kategorija i budete jako detaljni oko njih. Npr., jedna kategorija neka vam bude narudžbe – one mogu varirati od impulzivnog naručivanja brze hrane usred noći ili ciljanog odlaska po kavu, važno je da ispišete sve. Nakon što sve zapišete, vrijeme je da razvrstate vaša „moranja“ od vaših „želja“, odnosno, ono što apsolutno trebate naspram onog bez čega možete preživjeti. Naravno, svi trebamo jesti, ali budimo iskreni, konstantne dostave hrane nam doista nisu potrebne. Isto tako, odjeća je nužna, ali nije nužno potrošiti cijeli budžet na nju. Kako bi bolje mogli različiti što to morate, a što želite, ispišite pokraj svega što će se dogoditi ako si to ne osigurate. Tada ćete shvatiti gdje možete napraviti određene rezove.

4. Gotovina je bolja nego kartica
Iako je što vrijeme više odmiče, praktičnije imati karticu, pa i njih nekoliko, uz karticu nemate osjećaj koliko trošite, dok je gotovina ipak nešto o čemu ćete razmisliti dva puta. Bilo bi dobro čak gotovinu podijeliti u različite omotnice koje ćete označiti natpisima za što je koji novac kako bi bilo u okviru svojih granica.

5. Završite mjesec reflektirajući se na svoj napredak
Neće vam biti dovoljan samo pogled na bankovni račun. Ono što trebate napraviti je analizirati protekla četiri tjedna vaše potrošnje, slabosti i prednosti, te postavljanje ciljeva za idući mjesec. Obično nam aplikacije pokazuju samo gdje griješimo, ali ovako ćemo vidjeti i svoje jače strane. Najveća je sreća upravo u maloj štednji mjesec po mjesec – čini se kao da vam se životne navike uopće nisu promijenile, a na kraju mjeseca vidite plus na računu.

Foto: Unsplash