Mlada Poljakinja pokrenula fiktivni online dućan za pomoć žrtvama obiteljskog nasilja

by | 4 ožujka, 2021

Obiteljsko nasilje problem je koji zahvaća cijeli svijet, a o kojem se otvoreno govori nedovoljno i rijetko.

Osim fizičkog, postoje brojne vrste nasilja koje žrtve često ne shvaćaju kao problem. Neke od tih vrsta su i psihičko (verbalno, emocionalno) nasilje, ekonomsko nasilje, seksualno nasilje, seksualno uznemiravanje, seksualno zlostavljanje, silovanje te incest. Pandemija, koja nam je onemogućila regularne izlaske te nas natjerala da većinu vremena provodimo u svojim domovima, donijela je velik problem za žrtve obiteljskog nasilja. Brojke su u lipnju 2020. godine pokazale kako su kaznene prijave obiteljskog nasilja porasle za 57 posto. No moramo imati na umu da takva brojka nije realna jer se velika većina takve vrste nasilja ne prijavljuje zbog straha od posljedica.

Kako bi tome stala na kraj te pomogla žrtvama koje se boje svojih nasilnika, srednjoškolka iz Poljske Krystyna Paszko otvorila je Facebook stranicu za prodaju fiktivnih kozmetičkih proizvoda putem koje pruža pomoć žrtvama obiteljskog nasilja. Inspiraciju je pronašla u inicijativi koju je pokrenula Francuska, nudeći žrtvama nasilja posebne vrste maski u ljekarnama, čijom kupovinom se zapravo indirektno prijavljivalo obiteljsko nasilje. Paszko je tako pokrenula Facebook shop imena Rumianki i bratki – naturalne kosmetyki SKLEP, gdje žrtve “kupujući” kozmetiku mogu prijaviti nasilje. Pitanja poput “Kad su počeli vaši problemi s kožom” te “Kako vaša koža reagira na alkohol” šifre su za pitanja o zlostavljanju.

Na taj način žrtve mogu bez straha govoriti o svom nasilniku, a ako netko zatraži dostavu fiktivnog proizvoda na adresu, znak je to da želi pozvati policiju. Zasad se javilo oko 350 osoba, koje su mlađe od 40 godina te uglavnom žene. Samo 10 posto javljanja došlo je od strane muških osoba, a uglavnom se radi o tinejdžerima. Zbog pokretanja ove stranice, Paszko je osvojila nagradu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora za građansku solidarnost. S obzirom na kontroverznu vlast te sve što se u Poljskoj u posljednjih nekoliko mjeseci događa, ova je inicijativa velik korak te odličan način za stavljanje fokusa na obiteljsko nasilje.

Foto: Malicki M Beser/Unsplash