Imate kvržice na vaginalnom području? Ovo bi mogli biti uzroci i razlozi

by | 4 siječnja, 2022
kvržice na vaginalnom području

Do sada ste se vjerojatno sreli s nekom vrstom kvržica na licu, na prsima ili leđima. Ali, što kad se radi o kvržici u blizini vašeg vaginalnog područja? To itekako može biti zbunjujuće i uznemiravajuće, pa je važno znati koji su razlozi za pojavu istih.

Alyssa Dweck, ginekologinja, ističe da postoje razne vrste kvržica (ciste, prištići, čirevi) na koje možemo naići u vaginalnom području i za njih postoje mogući razlozi zašto se pojavljuju – nije odmah potrebno najgore mišljenje da je u pitanju rak. Evo najčešćih razloga za pojavu kvržice na stidnim usnama ili drugim genitalnim dijelovima i kada se trebate obratiti svom liječniku radi toga:

Vagina svake žene je drukčija, tako da tekstura i izgled cijelog tog područja mogu varirati od osobe do osobe. Za Self.com Christine Greves objašnjava da nečije “normalno” može biti “normalno” za vas, ali ne i za neku drugu. Kad se radi o kvržicama, postoji puno različitih mogućih uzroka kvržica na stidnim usnama, i svaki razlog može biti drukčiji. Ona ističe da vaginalne kvržice mogu izgledati kao čir, mjehur, pjegica, bradavica ili čak niz malih kvržica poput osipa. Mogu biti boje kože, crvene, ružičaste ili tamnosmeđe.

Pročitajte: Simptomi i znakovi koji ukazuju na vaginalnu alergiju

Imate Bartholinijevu žlijezdu

Ako na vagini primijetite izbočine, to znači da su žlijezde začepile ili inficirale. Ponekad te žlijezde ispuštaju bistru tekućinu nalik sluzi ili gnoju, a u nekim slučajevima uopće nisu ispunjene tekućine, kako ističe dr. Dweck. Ove ciste mogu biti bolne, ali ako su male, možda ih nećete ni primijetiti. Ipak, ako su povećane, možda ćete ih osjetiti uz otvor vagine – ističu u Mayo Klinici.

Vaša metoda uklanjanja dlačica uzrokuje kvrge nalik osipu

Brijanje, depilacija voskom i ostale metode mogu uzrokovati infekciju i stvoriti kvržice. Ova pojava naziva se folikulitis i može se javiti od opeklina poput osipa do čireva punog gnoja. One nestaju same od sebe, ali je bitno da napravite pauzu od brijanja ili depilacije voskom barem 30 dana. Kako bi se koža brže očistila i ublažila bilo kakva osjetljivost, Američka akademija za dermatologiju (AAD) preporučuje nanošenje toplog obloga na to područje tri do četiri puta dnevno po otprilike 15 minuta.

Imate urasle dlačice

Brijanje dovodi do uraslih dlačica i to može uzrokovati upalu te bolne i sitne kvržice, čak nalik mjehurićima. Ako vam se to dogodilo, to jest ako je vaša vaginalna kvrga urasla dlačica, vjerojatno je na velikim stidnim usnama, ne na malima. Urasle dlačice će vjerojatno nestati bez liječenja, ali ako vam postaje neugodno i bolno, preporučuje se da se obratite svome liječniku.

Pročitajte: Kolika količina vaginalnog iscjetka je normalna, a kad i zašto postaje zabrinjavajuća?

Imate prištiće na vaginalnom području

Prištići na vaginalnom području su mogući baš kao i na drugim dijelovima tijela. Iako nije tako uobičajeno, može se dogoditi kada se folikuli dlačice začepe odumrlim stanicama kože. Tada je bitno, ako se radi o mjehuriću ispunjenom tekućinom, nemojte ga pipati niti pokušavati probiti kako biste izbjegli daljnju iritaciju. Umjesto toga, držite područje čistim i nanesite topli oblog kako biste smirili kožu dok ne zacijeli.

Genitalne bradavice

Humani papiloma virus (HPV) najčešća je spolno prenosiva infekcija koja može uzrokovati genitalne bradavice, a Centar za kontrolu i prevenciju bolesti ističe da ponekad mogu biti ravne umjesto podignute. Mogu se dobiti kontaktom kože na kožu (vaginalni, analni ili oralni seks) s nekim tko ih ima, a gotovo 360.000 ljudi se zarazi njima svake godine. Iako one mogu nestati same, posjet liječniku će to ubrzati, kako piše Glamour.co.uk.

Foto: LumenSt iStock/Getty Images Plus via Getty Images