Simptomi i znakovi koji ukazuju na vaginalnu alergiju

Neobičan iscjedak, osjećaj žarenja? Sve su to znakovi vaginalne alergije

by | 1 lipnja, 2021
vaginalna alergija

Rodnica i vaginalno područje iznimno su osjetljivi dijelovi tijela pa bilo kakva nelagoda može biti zabrinjavajuća te je važno odrediti uzrok tome. To može biti puno toga, od hrane, odjeće koju nosite…

Dr. Shirin Lakhani ističe da je važno održavati prirodnu razinu pH rodnice i određenu količinu bakterija kako bi ona ostala zdrava. Međutim, neke stvari mogu narušiti zdravlje nizom simptoma poput bolova, svrbeža, oteklina, crvenila, osjećaja žarenja i iscjetka. (Pročitajte: Suptilni znakovi koji ukazuju na vaginalnu dehidraciju)

Neki od razloga vaginalne alergije i iritacije rodnice prema dr. Lakhani

Mirisi

Kemikalije u mirisima, parfemima, dezodoransima i sličnim proizvodima mogu izazvati iritaciju i infekciju osjetljivog područja rodnice. Osim sapuna prilagođenog za pranje upravo ovog područja ili vode, ne trebaju vam nikakvi drugi proizvodi. (Pročitajte: Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova?)

Nošenje prljavog rublja

Prljavo donje rublje zadržava znoj, prljavštinu i bakterije. Budući da je tada sve to u doticaju s kožom dolazi do povećanog rizika od nadražaja spolnih organa i infekcija. Svakako je preporučljivo svakodnevno mijenjati donje rublje kako biste izbjegli probleme. (Pročitajte: 5 pravila o donjem rublju za zdravlje vagine kojih se trebaju pridržavati sve žene)

Sperma i kondomi

Vjerovali ili ne, ali stvarno možete biti alergični na spermu svog partnera. To obično uključuje jak svrbež i oticanje nakon kontakta sa spermom. Također, moguća je alergija na kondome koji su napravljeni od lateksa i mogu sadržavati proteine na koje su neki ljudi alergični. Srećom, ovo je rijetka pojava, ali moguća.

Šećer

Uravnotežena prehrana od iznimne je važnosti za cjelokupno zdravlje, a isto tako i za vaginalno područje. Rafinirani šećer koji se nalazi u slatkišima i gaziranim pićima hrani se lošim bakterijama te tako narušava ravnotežu vašeg tijela i povećava rizik od infekcije. Visoka razina šećera također stvara pogodnije uvjete za rast gljivičnih bakterija.

Uske traperice

Naravno da se nećete odreći nošenja traperica, međutim, pripazite da ih ne nosite svaki dan i prečesto. Područje vagine treba prostora kako bi se izbjeglo nakupljanje znoja i bakterija oko intimnih područja.

Dr. Lakhani daje male savjete kako izbjeći vaginalne alergije:

– nakon nužde, nemojte se brisati straga prema naprijed, već obrnuto
– nemojte predugo nositi isti tampon
– pokušajte ne uklanjati stidne dlačice jer su tu s razlogom, da bi štitile rodnicu
– redovito idite na ginekološke preglede
– nemojte prati intimna područja sapunom jer možete ukloniti zdrave bakterije i utjecati na prirodnu razinu pH, što rezultira infekcijom. (Pročitajte: 9 pravila o intimnoj higijeni kojih se treba pridržavati svaka žena)

FOTO: Cliff Booth/Pexels