Bombice za kupanje mogu uzrokovati brojne vaginalne infekcije – kako znati što izbjegavati?

by | 13 veljače, 2021

U doba kad je briga o sebi napokon postala prioritet, bombice za kupanje isto su nam pri vrhu liste.

Rijetko što nas može toliko opustiti i dati bolju definiciju “vremena za sebe”, kao dobro eterično ulje, meditativna glazba, pjenušava kupka te dobra knjiga u ruci. I nije samo do našeg osjećaja, kupke doista imaju mnoštvo beneficija za naše zdravlje – osiguravaju nam bolji san, opuštanje mišića i bolji krvni tlak.
Kupke i bombice za kupanje postale su sve popularnije, pogotovo s promocijom na Instagramu, ali vjerujemo da ste čuli kako određene proizvode ne bi trebale stavljati igdje blizu svoje vagine jer mogu uzrokovati razne infekcije ili bakterije. I dok neke žene bombice za kupanje mogu koristiti bez ikakvih problema, nisu sve te sreće jer im bilo kakav jači sastojak može uzrokovati infekciju ili vulvitis. Recimo da naše vagine imaju svoj “ekosustav” pomoću kojeg se čiste i bore protiv infekcija, no do problema dolazi kadaž koristimo određene parfeme, kemikalije i sapune u proizvodima koji oštećuju vaginalnu floru i vaš prirodni pH, povećavajući rizik od gljivičnih i bakterijskih infekcija. Upravo zbog toga, važno je da se educiramo o sastojcima koje koristimo u proizvodima koji izravno utječu na zdravlje vagine.

bomba za kupanje

Na što paziti?
Teški parfemi i boje – ove kemikalije mogu dovesti do iritacije i narušavanja vaginalne pH vrijednosti. Mogu uzrokovati neugodu ili čak bakterijsku vaginozu. Na listi sastojaka najčešće se pojavljuju kao “fragrance”, “Blue2” ili “Red2”.

Parabeni i ftalati – oni mogu biti povezani s endokrinim poremećajima, što znači da mogu utjecati na vašu funkciju hormona. Osim toga, mogu biti jako štetni za okoliš, pa ako se nas pita, najbolje ih je izbjegavati, posebno u intimnoj higijeni.

Glicerin – vrlo čest sastojak u beauty proizvodima i nije tako loš kad je riječ o nanošenju tih proizvoda na bilo koje područje osim vaginalnog jer će povećati rizik od infekcija, bakterija i gljivica. (Glicerin se često može pronaći i u lubrikantima, pa obratite pažnju dok ih kupujete)

Šljokice – iako izgledaju jako efektno, bilo bi bolje da izbjegavate bombe za kupanje sa šljokicama. Vrlo ih je teško očistiti s bilo čega, jednako tako i s kože, a može oštetiti vašu i vaginu.

Važno je napomenuti da brendovi koji tvrde da su prirodni i clean, još uvijek rade proizvode s ovim sastojcima, pa ako ste osjetljiviji, uvijek provjerite listu sastojaka na poleđini proizvoda i odaberite onaj proizvod sa što manje sastojaka kad je intimna njega u pitanju. S druge strane, mnoge bombice za kupanje koriste sodu bikarbonu kao sastojak zbog kojeg će se bomba više pjeniti, a ona se u malim dozama i preporučuje kod infekcija ili svrbeži.

Foto: Pexels, Unsplash