Što je zapravo sposobnost samočišćenja vagine i kako treba izgledati higijena intimnih dijelova?

by | 3 ožujka, 2021
vagine

Pravilna higijena intimnih dijelova tijela iznimno je bitna za zdravlje žena. No unatoč tome, navike žena znaju biti iznimno nezdrave.

Nepromišljenim djelovanjem i neodgovarajućom higijenom može doći do raznih problema, poput narušavanja vaginalne flore koje onda dovodi do raznih infekcija i upala. Ono o čemu se u posljednje vrijeme puno govori jesu pravilna njega i higijena intimnih dijelova te naglašavanje sposobnosti samočišćenja vagine. No može li vagina doista čistiti sebe samu i što to onda znači za higijenu intimnih dijelova kod žena? (Pročitajte: Prema riječima ginekologinje, ovo su proizvodi koje svaka žena treba za vaginalnu njegu)

Što je sposobnost samočišćenja vagine?

Sposobnost samočišćenja vagine termin je o kojem se u posljednje vrijeme puno govori, no koji mnoge žene pogrešno shvaćaju. Što to zapravo znači? To znači da vagina ima vlastiti mehanizam čišćenja pomoću kojeg se, ako je sve u redu i ako je vaginalna flora nenarušena, brani od uzročnika bolesti bez naše pomoći i našeg utjecaja. Ipak, to ne znači da je zbog toga nepotrebno voditi računa o higijeni intimnih dijelova.

Kako treba izgledati higijena intimnih dijelova?

Prilikom pranja intimnih dijelova, trebate se držati određenih pravila. Naime, prečesto i preagresivno pranje može naštetiti prirodnoj vaginalnoj flori. Za pranje je dovoljno koristiti mlaku vodu te prirodni gel/sapun bez bojila i mirisa. Perete se u smjeru od vagine prema anusu kako bi se izbjegao prijenos mikroorganizama analnog području u područje vaginalne flore. Nakon pranja, potrebno je dobro ispiranje.

Što još šteti vaginalnoj flori?

Osim prečestog i nepravilnog pranja vagine, postoje i drugi načini na koje možete oštetiti sluznici te uništiti zaštitnu vrijednost vaginalne flore. Najčešći uzroci iritacija i infekcija su dnevni ulošci, sintetičko donje rublje, vlažne maramice te neredovito mijenjanje tampona i uložaka tijekom menstruacije.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels