Prema riječima ginekologinje, ovo su proizvodi koje svaka žena treba za vaginalnu njegu

by | 12 prosinca, 2020

Za zdrav život i normalnu funkciju organizma u hladnjaku, na policama kuhinje te u ormarićima držimo hranu bogatu nutrijentima te lijekove i razne suplemente.

Baš kao što pazimo na prehranu, fizičku aktivnost te na proizvode kojima njegujemo kožu i kosu, moramo paziti i na vaginalno zdravlje te imati ormarić u kojem će stajati proizvodi za njegu rodnice i vulve. Prema riječima ginekologinje Marije Sophocles, nisu samo tamponi, ulošci te vaginalne čašice proizvodi koji žene uvijek moraju imati. U nastavku vam donosimo ostatak stvari za koje se uvijek morate pobrinuti da ih imate.

Za suhoću rodnice

Mnoge se žene, zbog različitih razloga, bore sa suhoćom rodnice. Ako suhoću osjećate tijekom seksa, najbolje bi bilo koristiti lubrikante na bazi vode. Osim lubrikanata, sve su popularniji ovlaživači rodnice, koji pomažu održati njezinu vlažnost. Isto tako, dr. Sophocles preporučuje povremeno mazanje organskim kokosovim uljem. Ako suhoću rodnice ne možete riješiti te vam neprestano zadaje probleme i iritacije, potražite stručnu ginekološku pomoć.

Za (neugodan) miris

Čak 40 posto svjetske populacije žena koristi se metodama ispiranja rodnice, ne znajući da vagina ima sposobnost samočišćenja. Rodnicu nipošto ne trebate ispirati, a vulvu perite samo vodom ili proizvodima koji su 100 % prirodni. Gelovi na bazi ljekovitog bilja savršeni su za svakodnevnu uporabu prilikom tuširanja. Ako osjetite neugodan miris, potražite stručnu pomoć.

Za urinarne infekcije

Urinarne infekcije mogu se javiti ako bakterije prilikom prošle urinarne infekcije nisu posve iskorijenjene, ako tijekom seksa pokupite bakteriju ili ako se krivo obrišete nakon velike nužde. Za zdravlje urinarnog trakta, doktorica preporučuje redovan unos vitamina C (u obliku tableta od 1000 mg) te suplemente na bazi brusnice.

Foto: Polina Zimmerman/Pexels