5 pravila o donjem rublju za zdravlje vagine kojih se trebaju pridržavati sve žene

by | 29 ožujka, 2021

Gaćice su odjevni predmet bez kojeg nikada ne napuštamo svoj dom. No ipak, velik broj žena ne zna puno o pravilima kojih bi se zbog higijena i zdravlja vagine trebali pridržavati baš svi.

Ta, nepisana i nedovoljno spominjana, pravila o donjem rublju itekako utječu na zdravlje vaše vagine. Nošenje neprikladnog donjeg rublja može izazvati razne neugodnosti te čak dovesti do alergija, upala i infekcija. Ako i sami niste sigurni činite li sve što treba kako biste svojim intimnim dijelovima pružili udobnost te najbolji mogući “dom”, u nastavku ćete pronaći nekoliko savjeta za bolju higijenu i život bez smetnji, infekcija i bolesti.

Nosite gaćice od prirodnih materijala

Vulva je jedno od osjetljivijih područja na tijelu žena, stoga je iznimno bitno paziti na materijal kojim ju prekrivate. S obzirom na to da je posve prirodno da vagina izlučuje iscjedak, pripazite da gaćice koje kupujete isti mogu upiti. Sintetički materijali, poput poliestera i najlona, nakupljat će iscjedak te neće dati vulvi da diše. Time se stvara pogodno tlo za rast bakterija i gljivica, što dovodi do raznih bolesti i infekcija. (Pročitajte: 9 pravila o intimnoj higijeni kojih se treba pridržavati svaka žena)

Gaćice mijenjajte barem jednom dnevno

Stručne osobe se uglavnom slažu oko toga da bi gaćice trebalo mijenjati barem jednom u danu. Ako se ponekad dogodi da se prekomjerno znojite, ako putujete ili ako imate obilniji iscjedak, gaćice možete promijeniti i više puta. Isto tako, ako se dogodi da nemate iscjedak i da vam gaćice nisu prljave, nije problem ako ih promijenite tek za dva dana.

Noću ih (ponekad) skinite

Ne osjećaju se svi ugodno bez gaćica noću, no stručne osobe preporučuju skidanje gaćica noću i dopuštanje vulvi da diše, osobito ako su osobe sklone infekcijama, peckanju, svrbeži i drugim smetanjama. No spavanje bez gaćica nije rezervirano samo za dane kad imate problem. Pokušajte jednu noć biti slobodni od gaćica. Možda vam se osjećaj takve slobode svidi, a zasigurno će biti dobro za vaše zdravlje.

Pazite kako ih perete

Donje je rublje osjetljivije od ostatka vašeg ormara, stoga je gaćice potrebno prati s više opreza. Pazite s kojom odjećom ih perete, perite ih na dovoljno visokoj temperaturi te (po mogućnosti) s hipoalergenim deterdžentom. Isto tako, idealno bi bilo osušiti gaćice u sušilici rublja te ih opeglati.

Mijenjajte svoju kolekciju jednom godišnje

Kad je u pitanju mijenjanje cijele kolekcije donjeg rublja, stručnjaci kažu da je nakon šest mjeseci do godine dana potrebno baciti staro rublje te kupiti novo. Bez obzira na to što svoje rublje redovito perete, na jednim gaćicama nalazi se desetina grama tjelesnih izlučevina i izmeta te bakterije iz vode u kojoj se gaćice peru. Zbog svega toga, gaćice je potrebno prati pravilno te ih redovito mijenjati.

Foto: Sora Shimazaki/Pexels