Kolika količina vaginalnog iscjetka je normalna, a kad i zašto postaje zabrinjavajuća?

by | 5 ožujka, 2021
vaginalni iscjedak

Vaginalni iscjedak odličan je pokazatelj zdravlja rodnice, koji svojom bojom, količinom, teksturom i mirisom može upozoriti na razne bolesti ili jednostavno pokazati da je sve u savršenom redu.

No baš kao i mnoštvo stvari vezanih uz reproduktivni ženski organ, i o ovoj se temi premalo govori zbog straha i srama od mogućih abnormalnosti. Ono što svaka žena mora znati, prije govora o mogućim bolestima i problemima, jest činjenica da vaginalni iscjedak nije nešto nenormalno. Vaginalni iscjedak imaju baš sve žene, on je posve normalna pojava koja se može pojaviti u bilo kojem danu ciklusa.

Što je zapravo vaginalni iscjedak?

Iako se ovaj tjelesni fluid mnogima čini kao velika misterija, istina je posve drugačija. Vaginalni iscjedak predstavlja mješavinu stanica, tekućine iz rodnice te sluzi iz područja cerviksa. Njegova je uloga puno veća od sluzi koja prlja gaćice, iscjedak je način na koji se vagina čisti, vlaži te štiti od infekcija, iritacija i bakterija. Mnoge žene ne znaju da ne postoji određena količina iscjetka koju je normalno imati. To, naravno, ne znači da su velike količine iscjetka normalne. To znači da je svako žensko tijelo drukčije te da će netko imati više iscjetka, a netko manje.

Kad je iscjedak normalan, a kad ukazuje na probleme?

Iscjedak je u većini slučajeva posve normalna pojava. Količina može varirati od osobe do osobe te o danu ciklusa. Varirati mogu i miris i boja – od prozirne do mliječno bijele. Primjerice, iscjedak je pojačan u vrijeme ovulacije, za vrijeme dojenja ili spolne uzbuđenosti. Miris se pojačava n u vrijeme trudnoće ili ako ne brinete o intimnoj higijeni na pravilan način. Iscjedak će vas upozoriti na određene probleme kad je čudnog i neugodnog mirisa, žućkaste, sive ili zelene boje te ako pjenast ili gust poput krem sira.

Foto: Deon Black/Unsplash