Kako se dugoročno nositi s anksioznošću i koja je najbolja terapija za nju?

by | 3 prosinca, 2020

Ako je anksioznost postala regularan dio vašeg života, što ne čudi s obzirom na cijelu 2020. godinu, vrijeme je da primijenite nešto ozbiljnije strategije koje će je svesti pod kontrolu.

To može biti kombinacija određenih stvari kao što je razgovorna terapija ili meditacija ili čak samo rješavanje okidača zbog kojih vam se anksioznost upali. Ako niste sigurni gdje krenuti, uvijek je zdravo raspraviti o opcijama s educiranom osobom koja vam može predložiti nešto čega se ranije možda niste sjetili. Kod svake osobe anksioznost će se pokazivati na svoj način, no kad se ona potencira, možete dobiti i anksiozne napadaje.

Možete identificirati vaše okidače za anksiozne napadaje sami ili uz pomoć psihoterapeuta. Ponekad oni mogu biti očiti kao što su kofein, alkohol ili pušenje, no ima i onih za koje se moramo malo prokopati (može biti genetika, posljedice određenih lijekova, fobije, kronične bolesti ili boli, depresija, posao, itd.). Dugoročni financijski problemi i stresne poslovne situacije mogu biti doista iscrpljujući i ne mora vam biti neugodno potražiti pomoć. Nakon što definirate svoj okidač, vrijeme je da limitirate svoju izloženost njemu, a ako niste u mogućnosti odmaknuti se od recimo stresnog posla, postoje tehnike kojima si možete pomoći proći kroz njih.

Kognitivno-bihevioralna terapija
Ovo je tip terapije koji će najbolje pomoći ljudima koji se bore s anksioznostima. Osim što će predložiti različite načine razmišljanja, dat će vam i opcije za različite reakcije u anksioznim situacijama. Ovu metodu najbolje je prolaziti kroz psihoterapiju kako bi promijenili uzorak negativnih razmišljanja i ponašanja.

Uđite u rutinu meditacije
Za meditaciju svakako treba vremena i iskustva kako bi je mogli pravilno izvoditi, no kada to naučite – pomažete vašem mogu da otpusti anksiozne misli. Ako vam je meditacija ipak prestatična, počnite s jogom.  (Pročitajte: Mnogi ljudi nisu svjesni da pate od visoko funkcionalne anksioznosti, evo kako je prepoznati)

Koristite suplemente i promijenite prehranu
Ovo je svakako jedna od dugoročnijih strategija. Istraživanja pokazuju kako određeni suplementi pomažu u redukciji anksioznosti. Svakako istražite ono što će najbolje odgovarati vama, posebno ako koristite još nešto od lijekova. Neki od korisnih sastojaka su: omega-3 masnih kiselina, ashwagandha, zeleni čaj, valerijana, kava kava, crna čokolada. Imajte na umu da za bilo kakvu promjenu na tijelu možete očekivati tek kroz tri mjeseca.

Neka vam tijelo i glava budu u balansu
Redovito vježbanje, balansirani obroci, dovoljno sna i ostajanje u kontaktu s ljudima koji vam daju dobru energiju i pomažu vam riješiti se anksioznosti.

Zatražite liječničku pomoć
Ako je vaša anksioznost dosegla razinu da vam radi velike probleme i narušava kvalitetu života, obratite se liječniku kako bi vam prepisao lijekove koji će vam pomoći da dođete u balans, ovisno o vašim simptomima.

Foto: Unsplash