Femicid će odsad po hrvatskom zakonu biti kazneno djelo

by | 14 rujna, 2023
femicid kazneno djelo

Novim mjerama za suzbijanje nasilja nad ženama i zaštitu prava djece uvodi se novo kazneno djelo – teško ubojstvo ženske osobe, a među novostima su i istražni zatvor za kršenje mjere opreza, obavještavanje žrtve o izlasku nasilnika na slobodu te povećanje kazne za silovanje.

Riječ je o izmjeni više zakona kojima se osnažuju prava žrtava – Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, Zakona o sudovima i Obiteljskog zakona.

“Ovo je naš treći krug mjera za suzbijanje nasilja nad ženama kojim uvodimo do sada najopsežnije, a možda i najznačajnije promjene do sada”, rekao je premijer Andrej Plenković prilikom predstavljanja mjera na sastanku s predstavnicima institucija, udruga i inicijativa koje se bave tim pitanjima.

“Odlučili smo poslati jasnu i nedvosmislenu poruku svim segmentima društva da je ubojstvo žene, zato što je žena, neprihvatljivo. Stoga uvodimo posebno kazneno djelo – teško ubojstvo ženske osobe, femicid, za koji će biti zapriječena kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajnog zatvora,” rekao je premijer.

Femicid kao kazneno djelo

Od konkretnih mjera, istaknute su sljedeće: uvodi se pravo žrtve na žalbu protiv rješenja o mjeri opreza, a kod kršenja mjera opreza, sud će u roku od 24 sata odlučiti o zamjeni mjere istražnim zatvorom. Također, policija dobiva ovlasti uhititi nasilnika kad postoji sumnja da je mjera prekršena.

U slučaju kaznenih djela protiv spolnih sloboda, žrtve će davati iskaz audiovizualnim putem.

Spolno uznemiravanje, koje je dosad bilo prekršaj, prebacuje se u sferu kaznene odgovornosti.

Trajanje zatvorske kazne za silovanje povećava se s 1-5 godina na 3-8 godina, a ukida se zastara kaznenog progona izvršenja kazne za sva teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Zakoni su rezultat rada radne skupine koja je osnovana u rujnu 2022.

Izmjene će do kraja idućeg tjedna biti puštene u javno savjetovanje, a cilj je da se usvoje do kraja ove godine te na snagu stupe u siječnju 2024.

“Ovo jest korak naprijed, ali za vidjeti je hoće li javni sustav u implementaciji sada napraviti dva koraka unatrag, kako to, nažalost, često biva. Sada treba pažljivo pratiti i ocjenjivati uspješnost provedbe. Još je puno posla pred nama do trenutka kad ćemo moći reći kako je zaštita žena, djevojaka, djevojčica i sve djece učinkovita i cjelovita”, rekli su iz Zaklade Solidarna.

Pročitajte: Poznata blogerica s milijunskom publikom podijelila misli o seksizmu i nasilju nad ženama

Foto: Serghei Turcanu iStock/Getty Images Plus via Getty Images