Poznata blogerica s milijunskom publikom podijelila misli o seksizmu i nasilju nad ženama

by | 23 studenoga, 2020

Godina je 2020., a seksizam, nasilje nad ženama i femicid pojave su koje su još uvijek duboko ukorijenjene u društvo.

I dok u nekim državama žene, u usporedbi s muškarcima, imaju vrlo mala ili nikakva prava, u državama koje su liberalnije i dalje se događaju goleme nepravde kada je u pitanju nasilje nad ženama. Jedan od vodećih problema, osim samog nasilja, jest i njegovo prikazivanje kroz medije koji imaju ogromnu moć u formiranju javnog mnijenja. Upravo o tome progovorila je jedna od najpoznatijih svjetskih blogerica Chiara Ferragni, koja je u svom novom videu pozvala medije, ali i sve druge ljude, da se drukčije ophode prema ženama koje su doživjele bilo kakvu vrstu nasilja od strane muškarca.

Napomenula je kako se u medijima te na društvenim mrežama nasilnici te osobe koje su počinile ubojstvo žena prikazuju kao žrtve. Opravdavanja poput “bio je dobra osoba” ili “sve je to bilo zbog ljubomore, žena je imala ljubavnika” nipošto nisu opravdanja i ne bi trebala biti dio ničijeg govora, kako napominje Ferragni. Govorila je još i o krivnji koja se prebacuje na žene, osvećivanju u vidu objavljivanja intimnih videa i fotografija žena te o osuđivanju žena zbog njezinih seksualnih aktivnosti.

Naime, nakon seksualnog zlostavljanja ljudi često postavljaju pitanja o tome što je žena obukla, kako se ponašala te je li bila pijana. Osim toga, svima je poznat čin nezakonitog objavljivanja intimnih videa i fotografija žena iz osvete bivših partnera te osuđivanja žena zbog njihovih seksualnih želja te aktivnosti. Iako su muškarci većinski oni koji sudjeluju u navedenim aktivnostima, nekada su to i žene koje, umjesto da budu podrška jedne drugima, napadaju jedne druge.

Opravdavanje muškaraca, napominje Ferragni, na temelju njihovog spola te uz rečenice “muškarci su takvi” i slično – krivi je i pogrešan čin. Iako Ferragni nije prva javna osoba koja je progovorila o ovome, snimanje ovog videa izniman je i pohvalan potez s obzirom na broj mladih osoba koje je prate. Svi mi možemo biti dio ovakvog načina aktivizma jer, kako Ferragni kaže, vrijeme je da žena ženi konačno bude podrška.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Chiara Ferragni ✨ (@chiaraferragni)

Foto: Chiara Ferragni/Instagram