Stanite na 15 minuta i priključite se akcijama za prevenciju femicida – solidarno sa ženama u BiH

by | 18 kolovoza, 2023
CESI prosvjed

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje objavio je na svom Instagram profilu informacije vezane za simboličke akcije “Ako žene stanu, staje sve”, koje se organiziraju u hrvatskim gradovima – solidarno sa ženama u BiH – kako bi se odaslao zahtjev za prevenciju femicida.

Pozivaju sve žene diljem Hrvatske da u ponedjeljak, 21. kolovoza, točno u 16 sati jednostavno stanu – što god radile, gdje god bile na 15 minuta. Jer – ako žene stanu, staje sve!

Dakle, bez obzira na to gdje se u ponedjeljak nalazile – same ili u grupi, na poslu, u autu, u kuhinju, na ulici, u trgovini – stanite na 15 minuta.

Kažu da iza protesta ne stoji nijedna stranka, nijedna nevladina organizacija, nijedna grupa ni institucija, već proteste samostalno i spontano organiziraju žene Hrvatske.

“Naš rad pokreće ovo društvo. Ako mi nismo slobodno, onda neka stane sve. Ujedinjene u uvjerenju da je žena ženi sestra i suborkinja, u ponedjeljak 21. kolovoza u 16 sati pokazat ćemo da ODBIJAMO raditi i živjeti kao da se ništa ne dešava, dok žene oko nas ginu. Naši životi vrijede više od pustih obećanja i populističkih gesti”, ističu u objavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by CESI (@centar.cesi)

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje je ženska, feministička, neprofitna udruga osnovana na Međunarodni dan žena – 8. ožujka 1997. godine – kao odgovor na probleme kršenja ljudskih prava, posebice ženskih i manjinskih prava, probleme militarizma, nacionalizma te pada ekonomskog standarda u poslijeratnom periodu.

CESI su osnovale aktivistkinje i članice ženskih i mirovnih inicijativa s dugogodišnjim iskustvom u radu sa ženama koje su preživjele traume rata.

Foto: Instagram, jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images