
Isprobajte: Samo četiri žličice dnevno dovoljno je za zdravlje srca
Istraživanje je otkrilo da unos samo četiri žličice maslinovog ulja dnevno može imati značajan pozitivan utjecaj na zdravlje srca. Ova nova stud...
Uvrstite ih obavezno u jelovnik
Vitamin D ključan je vitamin koji je potreban vašem tijelu te ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru i ključan je u prevenciji osteoporoze, raka, depresije, dijabetesa i pretilosti.
Ipak, kako piše healtline.com, više od 40 posto stanovništva SAD-a ima manjak vitamina D.
Budući da vitamin D nije prirodno prisutan u raznim namirnicama, važno je znati što jesti kako biste ovaj nutrijent unijeli u svoju prehranu.
Svakodnevno funkcioniranje tijela zahtijeva mnoge hranjive tvari, uključujući vitamine, od kojih je jedan od najvažnijih upravo vitamin D o kojem pišemo.
Ovaj esencijalni nutrijent ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, imunološkog sustava i općeg dobrostanja. Jedan od najznačajnijih izvora vitamina D je sunčeva svjetlost, koja potiče njegovu produkciju u koži i to je ujedno najbolji i najsigurniji način da dobijete dovoljnu količinu na ovakav način.
Međutim, taj unos može varirati ovisno o geografskom položaju, godišnjem dobu i individualnim navikama izlaganja suncu.
Kako bi osigurali odgovarajući unos ovog važnog vitamina, mnogi traže alternative putem prehrane.
Ako pak imate poteškoća u dobivanju dovoljno vitamina D iz hrane ili sunčeve svjetlosti, možete razmotriti uzimanje dodataka prehrani. Preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom prije početka uzimanja dodataka kako biste odredili odgovarajuću dozu.
Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak
Masne ribe poput lososa, skuše, tune i sardina izvrsni su izvori vitamina D. Na primjer, samo 85 grama lososa može sadržavati više od dnevnih potreba za vitaminom D. Vitamin D iz ribe dolazi u obliku kolekalciferola (vitamin D3), koji vrlo dobro apsorbira tijelo.
Tuna iz konzerve praktična je i dostupna opcija bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, što je čini zdravim izborom za brzi obrok ili dodatak raznim jelima.
Važno je obratiti pozornost na vrstu konzerve (u vodi ili ulju) i natrij sadržan u konzerviranoj tuni kako biste održali uravnoteženu prehranu.
Mlijeko, jogurt i sir često se obogaćuju vitaminom D da bi se povećao unos ovog važnog vitamina. Prije kupnje, provjerite naljepnicu kako biste vidjeli je li proizvod obogaćen vitaminom D.
Obogaćeni mliječni proizvodi sadrže obično vitamin D2 ili D3, ovisno o proizvođaču. Dodaju ga i u sojino mlijeko kako bi vegani i vegetarijanci dobili barem dio ovog vitamina.
Jaja su prirodan izvor vitamina D, posebno žumanjak. Ipak, sadržaj vitamina D u jajima može varirati.
U bjelanjku se nalazi većina proteina iz jaja, no u žumanjku su masnoće, vitamini i minerali. Ipak, važno je navesti da samo jedan žumanjak sadrži 37 jedinica vitamina D.
Određene vrste gljiva, poput shiitake i bijelih gljiva, sadrže vitamin D. Količina vitamina D u gljivama može varirati, a većinom sadrže vitamin D2 (ergokalciferol).
Pročitajte: Pet popularnih, ali najgorih namirnica za doručak i zdravlje vašeg mozga
Foto: Pexels, gbh007 iStock/Getty Images Plus via Getty Images