Nema ih puno, ali ove namirnice povećavaju razinu vitamina D u tijelu

Uvrstite ih obavezno u jelovnik

by | 14 rujna, 2023
namirnice bogate vitaminom D

Vitamin D ključan je vitamin koji je potreban vašem tijelu te ima važnu ulogu u imunološkom odgovoru i ključan je u prevenciji osteoporoze, raka, depresije, dijabetesa i pretilosti.

Ipak, kako piše healtline.com, više od 40 posto stanovništva SAD-a ima manjak vitamina D.

Budući da vitamin D nije prirodno prisutan u raznim namirnicama, važno je znati što jesti kako biste ovaj nutrijent unijeli u svoju prehranu.

Svakodnevno funkcioniranje tijela zahtijeva mnoge hranjive tvari, uključujući vitamine, od kojih je jedan od najvažnijih upravo vitamin D o kojem pišemo.

Ovaj esencijalni nutrijent ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kostiju, imunološkog sustava i općeg dobrostanja. Jedan od najznačajnijih izvora vitamina D je sunčeva svjetlost, koja potiče njegovu produkciju u koži i to je ujedno najbolji i najsigurniji način da dobijete dovoljnu količinu na ovakav način.

Međutim, taj unos može varirati ovisno o geografskom položaju, godišnjem dobu i individualnim navikama izlaganja suncu.

Kako bi osigurali odgovarajući unos ovog važnog vitamina, mnogi traže alternative putem prehrane.

Ako pak imate poteškoća u dobivanju dovoljno vitamina D iz hrane ili sunčeve svjetlosti, možete razmotriti uzimanje dodataka prehrani. Preporučljivo je posavjetovati se s liječnikom prije početka uzimanja dodataka kako biste odredili odgovarajuću dozu.

Pročitajte: Pomažu kod mršavljenja i još 6 razloga zašto je dobro jesti datulje za doručak 

Namirnice bogate vitaminom D

Riba

Masne ribe poput lososa, skuše, tune i sardina izvrsni su izvori vitamina D. Na primjer, samo 85 grama lososa može sadržavati više od dnevnih potreba za vitaminom D. Vitamin D iz ribe dolazi u obliku kolekalciferola (vitamin D3), koji  vrlo dobro apsorbira tijelo.

Tuna iz konzerve praktična je i dostupna opcija bogata proteinima, omega-3 masnim kiselinama i vitaminom D, što je čini zdravim izborom za brzi obrok ili dodatak raznim jelima.

Važno je obratiti pozornost na vrstu konzerve (u vodi ili ulju) i natrij sadržan u konzerviranoj tuni kako biste održali uravnoteženu prehranu.

namirnice bogate vitaminom D

Mliječni proizvodi

Mlijeko, jogurt i sir često se obogaćuju vitaminom D da bi se povećao unos ovog važnog vitamina. Prije kupnje, provjerite naljepnicu kako biste vidjeli je li proizvod obogaćen vitaminom D.

Obogaćeni mliječni proizvodi sadrže obično vitamin D2 ili D3, ovisno o proizvođaču. Dodaju ga i u sojino mlijeko kako bi vegani i vegetarijanci dobili barem dio ovog vitamina.

Jaja

Jaja su prirodan izvor vitamina D, posebno žumanjak. Ipak, sadržaj vitamina D u jajima može varirati.

U bjelanjku se nalazi većina proteina iz jaja, no u žumanjku su masnoće, vitamini i minerali. Ipak, važno je navesti da samo jedan žumanjak sadrži 37 jedinica vitamina D.

namirnice bogate vitaminom D

Gljive

Određene vrste gljiva, poput shiitake i bijelih gljiva, sadrže vitamin D. Količina vitamina D u gljivama može varirati, a većinom sadrže vitamin D2 (ergokalciferol).

Pročitajte: Pet popularnih, ali najgorih namirnica za doručak i zdravlje vašeg mozga 

Foto: Pexels, gbh007 iStock/Getty Images Plus via Getty Images