U Zagrebu se održavaju besplatne radionice za onkološke pacijente, evo detalja

U sklopu Klinike za tumore postoje besplatne radionice za onkološke pacijente vezane uz prehranu, psihološke radionice, radionice vezane uz prava pacijenata i o njezi stome

by | 14 ožujka, 2023
besplatne radionice za onkološke pacijente

IGET, Institut za gastroenterološke tumore, organizira različite radionice  za poboljšanje kvalitete života onkoloških pacijenata.

Na radionicama se mogu dobiti savjeti o prehrani i nutritivni savjeti za prevenciju razvoja bolesti. Pacijenti koji imaju stomu mogu svaki ponedjeljak doći na savjetovalište o pravilnom održavanju i njezi stome. A ako imate bilo kakvo pitanje ili trebate savjet o pravima onkoloških pacijenata, tu je i njihovo pravno savjetovalište petkom.

Svakog ponedjeljka od 14 do 16 sati enterostomalna terapeutkinja Ivanka Benčić, mag. med. techn., savjetovat će kako voditi brigu o stomi, dok će svakog petka od 15 do 17 sati pravnica Jasna Pap, dipl. iur. odgovarati na pitanja o pravima onkoloških pacijenata. Radionica Zdravi doručak održat će se 29. ožujka od 14 do 15 sati u suradnji sa Sandrom Pavić Drašković, mag. pharm.

Radionice su odvijaju u suradnji sa zagrebačkom Ligom protiv raka, Prizemlje Klinike za tumore – Ilica 197.

Radionice su besplatne. POTREBNA JE NAJAVA na broj mobitela 095 5578 587. Najave se primaju utorkom i četvrtkom od 11 do 14 sati.

Rak debelog crijeva

Godišnje u svijetu od ovog raka oboli više od 1 500 000 osoba, dok gotovo više od polovice tog broja umire. Prema procjenama interaktivne baze podatka o incidenciji i mortalitetu od raka, Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) GLOBOCAN za 2020. godinu u svijetu je dijagnosticirano gotovo dva milijuna novih slučajeva raka debelog crijeva kod oba spola, a više od 930 000 ljudi preminulo je od ove bolesti. To je treće najčešće sijelo raka, ali i drugi uzrok smrti među oboljelima od raka u svijetu.

Hrvatski sabor ove je godine službeno proglasio ožujak Mjesecom svjesnosti o raku debelog crijeva u Republici Hrvatskoj.

Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola te smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2079 umrlih u 2020. godini.

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva. Stoga je važno redovito se odazivati na preventivne preglede, kako ističu u HZJZ-u.

Foto: dragana991 iStock/Getty Images Plus via Getty Images