Ožujak je mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva – spriječite ga na vrijeme

by | 1 ožujka, 2023
rak debelog crijeva

U ožujku obilježavamo Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva.

Rak debelog i završnog crijeva, to jest rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.

Mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva

Ako se na vrijeme otkrije, rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva i zato je važno redovito se odazivati na preventivne preglede.

Povodom obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” i Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, organizira javnozdravstvenu akciju koja će se održati 4. ožujka 2023. godine u Zagrebu, na Trgu Petra Preradovića u vremenu 10 – 14 sati. Javnozdravstvena akcija održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva.

U Hrvatskoj je rak debelog crijeva najčešći novodijagnosticirani rak s više od 3600 novih slučajeva godišnje, a ujedno i drugi najčešći uzrok smrti od raka (iza raka pluća) s 2102 preminulih u 2021. godini.

Cilj ove javnozdravstvene akcije jest educirati stanovništvo o raku debelog crijeva koji je moguće ne samo rano otkriti već i spriječiti. Ujedno se želi i podići svijest o organiziranim preventivnim pregledima koji se provode još od 2008. godine u okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, a u program se pozivaju svi građani u dobi od 50. do napunjene 74. godine.

Pridružite se i doprinesite daljnjem jačanju aktivnosti na području prevencije, ranog otkrivanja i liječenja raka debelog crijeva – dođite u Zagreb, na Trg Petra Preradovića 4. 3. 2023. od 10:00 do 14:00 na javnozdravstvenu akciju povodom Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva.

Vrlo je važno znati da je prevencija raka debelog crijeva vrlo uspješna, kao i da ovaj rak ne boli dok nastaje i u početnoj je fazi. Osoba nema simptoma da ima rak sve dok bolest ne dođe u poodmaklu fazu, a tada je liječenje teže i manje uspješno. Ovu vrstu raka moguće je spriječiti otkrivanjem prezloćudnih izraslina unutar debelog crijeva-polipa.

Njihovim uklanjanjem za vrijeme kolonoskopskog pregleda i nakon toga redovitom kontrolom po uputi gastroenterologa moguće je izbjeći nastanak raka. Stoga pregled svakako treba obaviti da bi se ova bolest izbjegla.

rak debelog crijeva

Foto: Galina Zhigalova iStock/Getty Images Plus via Getty Images