Ova vrsta anksioznosti postaje sve veći problem nakon pandemije

by | 22 travnja, 2022
anksioznost, depresija

Stručnjaci se slažu – period proveden u pandemiji izazvao je tjeskobu u mnogima. Isprva se radilo o virusu, novoj prijetnji o kojoj se malo znalo, a sve to dovelo je do niza problema. Jedan od tih problema svakako je i anksioznost. Iako se COVID-19 polako smirio i prijetnja nestala, tjeskoba je ipak ostala, kao i posljedice svega kako se živjelo.

Slobodno lebdeća anksioznost kao novi problem nakon pandemije

Mnogi su sretni što je pandemija na neki način završila, a mnogima su mozgovi još uvijek blokirani mislima da je to još uvijek nešto što predstavlja prijetnju, kako ističe Jade Thomas, registrirana psihoterapeutkinja i psihologinja u Privatnoj poliklinici za terapiju – te navodi da je mozak automatski reagira na nepredvidivu, potencijalno opasnu situaciju. Ali osjećaji tjeskobe ostaju te to dovodi do simptoma slobodno lebdeće anksioznosti.

Pročitajte: Migrene, anksioznost, Alzheimerova bolest: Zašto je ženski mozak osjetljiviji od muškog?

“Slobodno lebdeća anksioznost je osjećaj brige, nervoze i straha bez jasnog razloga”, kaže dr. Houda Ounnas, liječnica opće prakse za glamourmagazine.co.uk. Može se prenijeti i na druge probleme u određenim domenama, kao što je zdravlje i odnosi te na kraju može napredovati u generalizirani anksiozni ili panični poremećaj. Kada se radi o simptomima, oni uključuju veliku razinu stresa i nesanicu.

Kako si pomoći kod takve vrste anksioznosti i tjeskobe?

Postoje neke smjernice u kojima se stručnjaci slažu, to jest načini za preusmjeravanje ili upravljanje problemom. Ako je tjeskoba već nastupila, isprobajte metode za smirivanje koje uključuju sve što opušta tijelo te smanjuje fizičke simptome anksioznosti poput vježba disanja, toplih kupki, spa aktivnosti i slično.

Pročitajte: Postpandemijska anksioznost – kako riješiti takav problem?

Možete isprobati tehnike uzemljenja ili svjesnosti koji će vratiti osjećaj ugode u tijelo i pomoći vam da osjećate više kontrole. Stručnjakinja Jade za ovo predlaže jednostavnu tehniku poznatu kao 333 metoda, koju svatko može izvesti kod kuće. Radi se o tome da morate navesti tri stvari koje možete vidjeti, tri stvari koje možete čuti i tri stvari koje možete osjetiti. Također, pokušajte tehniku body-scan kojom možete osvijestiti svaki dio svog tijela počevši od stopala do glave.

Ipak, ako se osjećate preopterećeno, uvijek može pomoći razgovor s liječnikom koji će vam na najbolji način pokazati kako dalje i što konkretno poduzimati prema vašem individualnom problemu.

Iako se slobodno lebdeća anksioznost ne kategorizira kao poremećaj mentalnog zdravlja, radi se o nečemu s čime će se mnogi ljudi moći poistovjetiti.

Pročitajte: 5 fizičkih simptoma anksioznosti koje ne trebate ignorirati

Foto: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images