Prevladajte socijalnu anksioznost uz ovih par savjeta

by | 30 svibnja, 2021
anksioznost

Socijalna anksioznost može vam i najobičnije socijalne interakcije učiniti problemom, od toga da počnete drhtati, dobijete vrtoglavicu ili se plašite kritika i odbijanja. Također, može itekako utjecati na vaš svakodnevni život otežavanjem bavljenja uobičajenim aktivnostima. Kako biste takve stvari riješili ili izbjegli, evo par savjeta kako se postaviti:

Razgovor s terapeutom

Ako vidite da probleme ne možete riješiti sami, nije nikakva sramota potražiti stručnu pomoć. Anksioznost je mentalno stanje koje zahtijeva profesionalnu podršku te će vam stručnjak ponuditi veći uvid u korisne strategije rješavanja nekog problema, suočavanja s problemom i tehnike opuštanja te preoblikovanje vaših negativnih misli. (Pročitajte: 5 fizičkih simptoma anksioznosti koje ne trebate ignorirati)

Istražite i razmislite o stvarima koje vam izazivaju tjeskobu

Razmislite o situacijama i stvarima koje vas dovode do tjeskobe jer vam upravo ovaj korak može pomoći u poduzimanju prvih koraka prema pronalaženju rješenja. Započnite s konkretnim situacijama koje vam uzrokuju nelagodu, primjerice intervju za novi posao, sastanak, upoznavanje novih ljudi…

Izbacite negativne misli

Pokušajte na svaku situaciju gledati iz druge perspektive. Ako ste i napravili neku malu društvenu pogrešku, to ne znači da će vas drugi odbaciti i ismijati.

Okrenite situaciju na šalu, promijenite tehniku pristupa

Nitko nije savršen, ali zato je važno kako reagirati oko nekih socijalnih situacija u kojima se možete naći.

Vježbajte scenarije i opuštajte se

Isprobajte različite scenarije koji bi se mogli dogoditi i koji vas muče sa svojim prijateljem i partnerom. Tako ćete isprobati i različite ishode i reakcije koje se mogu očekivati. Nikako nemojte zaboraviti i na tehnike opuštanja jer će one smiriti fizičke reakcije, olakšati upravljanje brigom i strahom te ostalim emocionalnim simptomima koje imate. (Pročitajte: Koja je razlika između straha i anksioznosti i što učiniti da strah ne postane anksioznost)

FOTO: Kyle Broad/Unsplash