Koja je razlika između straha i anksioznosti i što učiniti da strah ne postane anksioznost

by | 16 prosinca, 2020

Mnogi ljudi 2020. godinu opisuju kroz strah i anksioznost. Nakon osobnih katastrofa i krize koja je zahvatila cijeli svijet, takav opis ne treba nas čuditi.

Iako su strah i anksioznost vrlo slična emocionalna stanja, među njima postoji bitna distinkcija koju bi svaka osoba trebala znati. Neuroznanstvenica Tara Swart za MBG časopis objasnila je razliku između straha i anksioznosti te i zašto je to toliko bitno.

Razlika između straha i anksioznosti

Prema riječima dr. Swart, strah spada u primarne emocije, a ona ga, zajedno s ljutnjom, gađenjem, tugom i sramom, naziva i emocijom preživljavanja. “Navedene su emocije nešto poput primarnih boja”, naglasila je te dodala kako sve druge emocije proizlaze iz tih primarnih, odnosno nastaju njihovim kombiniranjem. Primjerice, ljubomoru možemo opisati kao ljubav pomiješanu s ljutnjom. Anksioznost je, prije svega, mentalno stanje te je puno više od obične emocije.

Anksioznost je kompleksna, ona se manifestira i fizički – ubrzavanjem disanja i pulsa, znojenjem te nesanicom. Iako strah i anksioznost idu jedno s drugim, strah je ipak emocija koja može biti uvod u anksioznost ili samo jedan njezin dio. Dakle, anksioznost je emocionalno stanje koje se sastoji od negativnih emocija, fizičkih manifestacija te misaonih procesa. Kada naučimo i shvatimo što doista osjećamo i proživljavamo, lakše nam je boriti se s tim. Strah je emocija koju baš svi doživljavamo, no ako je popraćena fizičkim simptomima i crnim mislima, vjerojatno se radi o anksioznosti.

Kako spriječiti prijelaz straha u anksioznost?

Kad je riječ o strahu, najbolje što možete napraviti je dokučiti odakle taj strah dolazi. Nakon toga, bit će vam lakše raditi na hrabrosti, samopouzdanju i prihvaćanju svojih strahova i stvari koje ne možete kontrolirati. Ako shvatite da je riječ o strahu, pokušajte ga transformirati u nešto pozitivno i ne dopuštajte lošim i teškim mislima da vam se uvuku u um.

U trenucima u kojima osjetite strah, osvijestite da se radi samo o strahu koji je uvijek moguće pobijediti ili jednostavno ignorirati ako znate da ne možete učiniti puno da promijenite situaciju koje se bojite. Ako, pak, primijetite da uz strah imate i misli koje ne možete kontrolirati te neke od navedenih fizičkih manifestacija, naučite tehnike pomoću kojih ćete se nositi s anksioznim napadajima. Dr. Swart naglasila je kako osobe koje se bore s anksioznošću trebaju poraditi na kvaliteti života, izbaciti kofein i kofeinske napitke, zdravo se hraniti te, ako je potrebno, potražiti stručnu pomoć.

Foto: Yan/Pexels