Zašto je jako loše spavati s mokrom kosom?

by | 14 veljače, 2021

Ako nešto volimo, to su večernja tuširanja kada isperemo sa sebe sve što smo prikupili tijekom dana na koži i kosi i legnemo u čisti krevet.

Naravno, budući da tog trena ne izlazimo iz kuće i već umorni, ne želimo raditi tu vježbu za ruke i ramena ne vidimo potrebu za feniranjem koje može potrajati i po pola sata, ovisno o dužini i gustoći vaše kose, pa redovito legnemo u krevet mokre kose. No, koliko god da je praktično, koliko je to zapravo zdravo za vašu kosu i vlasište – nije. Iako su vam mame i bake vjerojatno pričale da ćete se prehladiti ako spavate mokre kose, to je daleko od istine, no može svakako naštetiti zdravlju kose.

Kad je kosa mokra i postepeno se suši dok spavate, puno je više lomljiva i sklona ispadanju, što možete vidjeti ujutro kada se probudite na jastučnici. Naravno, ako to napravite povremeno, neće se dogoditi ništa strašno, no ako vam je spavanje s mokrom kosom ušlo u rutinu, stavljate vaše tjeme u rizično stanje. Ako već imate slabiju kosu, ovakvi potezi mogu dovesti i do učestalog gubitka kose, alopecije i bakterija koje se stvaraju na tjemenu, a mogu upaliti i folikulu kose, uzrokovati perut i seboreju.

Previše vlage koja sjedi na tjemenu (kao što je spavanje s mokrom kosom), može izazvati kontraefekt i isušiti vaša prirodna ulja koja vam trebaju za zdravlje kose (kontraefekt dehidracije vlasišta je pretjerano mašćenje kose), baš kao što i plivanje isušuje vašu kožu.

Kako bi minimizirali štetu, ako baš morate spavati mokre kose, nemojte nikako zaboraviti staviti regenerator i masku za kosu koja će vam pružiti hidrataciju za noć budući da će vam se tjeme isušiti. Ostavite barem 20 min masku ili regenerator na kosi, a nakon što ju isperete, dobro ju prosušite ručnikom, barem 80 % prije nego legnete u krevet.

Izbjegavajte trljanje ručnikom kako ne bi dodatno oštetili kosu, već ga lagano pritišćite idealno ručnikom od mikrofibre, a tu večer zamijenite svoju pamučnu jastučnicu sa svilenom.

Foto: Unsplash