Koje beneficije za vašu kosu i kožu uopće ima svilena posteljina i gdje je možete nabaviti?

by | 21 siječnja, 2021

Svila je oduvijek bila pitanje prestiža, stvar luksuza pa čak i statusni simbol, a masovna proizvodnja približila ju je većini iako još uvijek nije dostupna svima. Nema tajne u tome da kvalitetna svilena posteljina čini san boljim, a sigurno ste već čuli i to da je svilena jastučnica puno bolja od pamučne kad je riječ o vašoj koži i kosi.

No je li to doista istina?

Stručnjaci kažu da je, više-manje. Iako se pamuk ili lan mogu činiti mekim i prozračnim, okretanje u snu ili lagano pomicanje kose po pamučnoj ili lanenoj jastučnici može uzrokovati oštećenje folikule kose budući da je tkanina puno tvrđa, ali kada je pucanje vrhova u pitanju, to ni svilena jastučnica neće spriječiti. Za taj dio ipak koristite dobar regenerator ili masku za kosu. Još jedan benefit svile je da dopušta vašoj kosi da prirodno klizi po jastučnici i ne apsorbira masnoću s tjemena kose ili lica, tako da kosa i lice ostaju hidratizirani svojim prirodnim mastima.

Ako već to nije dovoljan razlog da zamijenite svoje jastučnice ovog trena, možda će biti kada vam kažemo da upravo loša posteljina može biti uzrok iritacijama na koži, pogotovo ako je ne mijenjate redovito ili i inače imate problema s kožom. Svilene tkanine poznate su po tome da su puno nježnije i manje iritabilne za kožu sklonu ekcemima, no nemojte očekivati čudo ili to da će svilena jastučnica riješiti vaš problem s aknama. Samo kvalitetna njega kože će je održavati zdravom.


No, osim što mogu pomoći kod manjih iritacija kože, isto tako mogu pomoći i kod sprječavanja nastanka novih bora. Dok spavamo na boku ili trbuhu, koža se gužva, a ako se to događa na tvrđoj tkanini, veće su šanse i za nastanak bora, dok ih kod svile – nastaje manje.

Da zaključimo, svilena posteljina svakako ima svojih prednosti, no bitno je ostati realan i znati da vam ona sama neće popraviti ten, niti nahraniti kožu i vlasište. Ako se ipak odlučite na kupovinu, svilene, umjetne svile ili satena koji neće biti jednake mekoće, ali će biti mekši od pamuka i lana, ovo su naši prijedlozi shopova na kojima ih možete nabaviti:

Silkeep, Satin-butique, Amazon, Lilysilk, Brooklinen, Shhhilk

Foto: Pexels, Unsplash